Hünkar beğendi Tarifi


Geleneksel Türk Mutfağının benzersiz tatlarından biridir hünkar beğendi. Közlenmiş patlıcanla etin muhteşem uyumundan ortaya çıkmış harika bir lezzet. Biraz uğraş isteyen ama  zahmetinize değecek bir yemek. Bugüne kadar fırsat bulup yapmadıysanız mutlaka deneyin derim 😏

Hünkar beğendi için gerekli malzemeler:
  • 4-5 adet bostan patlıcan
  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (Mümkünse eski kaşar tercih edilmeli)
  • 3 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin
  • Tuz, karabiber
Tas kebap için:
  • 500 gr kuzu kuşbaşı ( dana eti de kullanılabilir)
  • 1 adet orta boy soğan
  •  2 adet domates
  •  2 -3 adet sivri biber
  •  2-3 diş sarımsak
  •  Yeteri kadar sıvı yağ
Hünkar beğendi Yapılışı:

 Öncelikle patlıcanları bıçakla birkaç yerinden delip ocak üzerinde iyice yumuşayana kadar közlüyoruz. Patlıcanlarımız közlenirken, ocağın diğer gözünde tas kebabımızı hazırlamaya başlayabiliriz.


Bunun için tencereye sıvı yağ ve kuşbaşı etleri koyalım. Etler suyunu salıp çekmeye başladığında ince doğranmış soğan ve sivri biberleri ekleyelim. Suyunu çektiğinde tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya devam edelim.5 dakika kadar kavrulunca domatesleri, ince doğranmış sarımsakları ,tuz ve karabiberi ekleyip pişmeye bırakalım. (Etimiz kuzu kuşbaşı ise çabuk pişecektir. Ancak dana eti tercih edilirse pişirme işlemi için düdüklü tencere kullanılabilir)

 Diğer tarafta közlediğimiz patlıcanların kabuklarını bıçakla kazıyalım. Kesme tahtası üzerinde keskin bir bıçakla çok ince doğrayalım. Bir kabın içine patlıcanları alıp çatalla ezerek püre haline gelmesini sağlayalım.

Beşamel sosun hazırlanışı:

Küçük bir tencereye tereyağını ve unu koyup sürekli karıştırarak hafifçe kavuralım. Unun rengi değişmeye başladığında sütü ilave edip topaklaşmaması için sürekli karıştıralım.(Unun fazla kavrulmamasına dikkat edelim) Rendelenmiş kaşar peynirini, püre halindeki patlıcanları, tuz ve karabiberi ekleyip sürekli ve hızlı bir şekilde karıştıralım. 

Hünkar beğendinin kıvamına gelmesi için, kaşıkla kaldırdığımızda sünmesi gerekir. Bu kıvama geldiğinde hünkarbeğendi hazırdır.

Servis aşamasında, hünkar beğendiyi servis tabağına yayalım. Üzerine tas kebabı döküp soğumadan servis edelim. 

Afiyet olsun 🍎🍏🍑



Yorumlar

  1. Harika! Teşekkür ederim. Çok işime yaradı :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı