Trileçe Tarifi

Pastahane, kafeterya ve restoran vitrinlerinde, göz alıcı, iştah kabartıcı görüntüsüyle son günlerin en popüler tatlısı trileçe. Ülkemize girişi Arnavutluk'tan olduğu için bu ülkeye ait bir tatlı olarak bilinse de, asıl ana vatanının İspanya olduğu sanılıyor trileçenin. İspanyolca "üç süt" anlamına gelen "tres leches" kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkan isim, zamanla konuşma dilindeki trileçe haline dönüşmüş. Çıkış yeri neresi olursa olsun, bu muhteşem tatlının tanınması ve yayılmasının Arnavutluk aracılığıyla olduğu da bir gerçek. 
Trileçenin orijinal tarifi, isminde de geçen üç farklı sütün, yani manda, koyun ve keçi sütlerinin karışımıyla hazırlanıyor. Ancak evde bu üç sütü bir araya getirme imkanı yoksa inek sütüyle de hazırlanabiliyor. Bugüne kadar gözünüzde büyütüp, kıvamını tutturamam korkusuyla denemediyseniz buradaki trileçe tarifi tam size göre. Düşündüğünüz kadar zor olmadığını göreceksiniz.

Trileçe Malzemeleri:
Trileçe kek malzemeleri:
  • 8 yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı tepeleme un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 1 çay bardağı ılık su

Trileçe şerbeti malzemeleri:
  • 5 su bardağı süt
  • 400 gram taze krema
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Trileçe karamel sos malzemeleri:
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 50 gram tereyağ
  • 1 su bardağı taze krema
 Trileçe yapılışı:

Trileçe kek hamurunu hazırlamakla işe başlayalım.
Önce yumurtaların beyazlarıyla sarılarını ayıralım. Beyazlarını karıştırma kabına koyup bir fiske tuz ekleyerek mikserle köpük haline gelene kadar çırpalım. Bir başka kapta yumurta sarılarına şekeri ilave edip yine mikserle çırpmaya başlayalım. Ilık suyu, unu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edelim. Bir kenarda beklettiğimiz kar halindeki yumurta aklarını karışıma ilave edelim. Bu aşamadan sonra karıştırma işlemini mikserle değil spatulayla yapalım.
 Büyük boy bir borcamın tabanına yağlı kağıt serelim. Kek harcını yağlı kağıt üzerine boşaltıp borcamın her tarafına eşit şekilde yayılmasını sağlayalım. Elde ettiğimiz trileçe kek hamurunu 160 derecede kızdırılmış fırına sürelim. 40-45 dakika, fırın kapağını hiç açmadan pişirelim. Pişen trileçe kekini fırından çıkarıp soğumasını bekleyelim. Borcamı düz bir zemine ters çevirip keki çıkaralım. Yağlı kağıdı sıyırıp, keki tekrar borcama yerleştirelim. Sütlü şerbeti daha iyi çekmesi için kekin üzerine kürdan veya sivri bir bıçak yardımıyla küçük delikler açalım.

Trileçe şerbeti yapılışı:

5 su bardağı sütü derin bir kaba boşaltalım. Üzerine iki su bardağı taze krema (çiğ krema) ve yarım çay bardağı şeker ilave edip şeker eriyene kadar güzelce karıştıralım.
Soğumuş trileçe kekinin üzerine, kremalı şerbeti kepçeyle her tarafına yayılacak şekilde dökelim. Şerbetli trileçeyi buzdolabına koyalım.

Trileçe karamel sosu yapılışı:

Trileçe yapımının en son ve en önemli aşamasına geldik. Karamelin hazırlanması zor gibi görünse de önemli olan kurallara dikkat etmektir. 
Bir su bardağı toz şekeri derin bir kaba alıp hafif ateşte ocağa koyalım. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım. Şeker eriyip rengi hafif sarıya dönmeye başladığında ocaktan alalım. İlk kızgınlığı geçince tereyağı ilave edip tekrar ocağa koyalım. Tereyağı eriyince bir bardak çiğ kremayı ilave edip karıştırarak pişirelim. Kaynamaya başladığında bir kaç dakika daha karıştırıp ocaktan alalım. 
Karamelin hazırlanması aşamasında, ocakta uzun süre tutulursa rengi koyulaşır. Buradaki ölçülere ve süreye dikkat edildiğinde, tam kıvamında bir karamel sosu elde ediyoruz.
Buzdobında en az 3-4 saat beklettiğimiz trileçe kekini çıkarıp ılınan karamel sosunu üzerine yayalım. En üste, sıkma torbasına koyduğumuz kremayla süsleme yapalım. Sünger gibi keki, bol kremalı sosu ve karameliyle, tam kıvamında trileçe tatlısı servise hazırdır. 
Afiyet olsun 
Künefe Tarifi de ilginizi çekebilir 💛💚💜

Yorumlar

  1. ben bayılıyorum bu Traliçeye yumuşak yumuşak şekerim düşünce löp köp gidiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir tat evet :) Bu sıralar çok popüler :) afiyet olsun

      Sil
  2. Harika görünüyor elinize sağlık 😊 not aldım tarifi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun :) Umarım memnun kalırsınız

      Sil
  3. Üzerindeki karamele bayıldım.Ayrıntılı harika olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Uff... Zaten karamele bayılan birisiyim. Triliçeni de bir kez yapdım ve çokk sevdik. Neden sonra bir daha yapmadım bilmiyorum. Ama hatırlatmış oldunuz ve canım çekti. En kısa zamanda yapayım ben😊❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz zahmetli ama gerçekten harika bir tatlı :) Çok teşekkürler yorumunuz için Umman Aslan.

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi