İdeal Kilo Nedir? Nasıl Hesaplanır?


                               
İdeal kiloya ulaşmak, sağlıklı bir yaşam sürdürmenin en önemli şartlarından biridir. Günümüzde artık, pek çok hastalığın nedeninin fazla kilolar olduğu biliniyor. Bu nedenle, kişinin kendi ideal kilosunu belirlemesi gerekmektedir.

 Öncelikle ideal kiloya ulaşmak en önemli hedef olmalıdır. Bu hedefe ulaştıktan sonra da, beslenme alışkanlıklarını  düzenlemek, günlük yaşantıdaki hareketlilik oranını artırmak ve bu yöntemlerle ulaşılan ideal kilo seviyesini korumaya önem vermek gerekir.


İdeal kilo seviyesinin üzerinde olmak kadar altında olmak da, yani aşırı zayıflık da kişileri rahatsız eden bir durumdur. İdeal kilonun belirlenmesi bu anlamda çok önemlidir. Yani ne çok fazla kilolu ne de kişiyi halsiz bırakacak kadar zayıf olmamak için ideal kilonun belirlenip, o seviyeye ulaşmak için uygun bir diyet programı uygulanması en doğrusudur.


İdeal kilo, kişinin yaş, cinsiyet, boy, kemik ve kas yapısına göre farklılık gösteren bir değerdir. Bazen aynı yaş ve aynı boyda olan iki kişinin bile ideal kilo oranı farklı olabilir.                                                                                                                      
İdeal kilo, bütün dünyada bilinen, beden kitle endeksi (BKE) ve beden kitle oranının (BKO)  hesaplanmasıyla bulunabilir. Bu hesaplamalar için kullanılan formüller şöyledir:


  Beden Kitle İndeksi=  kilo / boyx2   (şu anki kilonuzun boyunuzun iki katına bölümü)
  BKİ = 0-18.4   ise  zayıf, 18.5 --24.9  arası normal, 25.0-29.9 arası  fazla kilolu, 30.0-34.9  arası şişman (obez)  olarak değerlendirilir.



  Beden Kitle Oranı=  bel çevresi / kalça çevresi  ( bel ölçünüzün kalça ölçünüze bölünmesi)
  BKO = 0.8- 1.0 arası normal olarak değerlendirilir.

Kendi beden kitle endeksinizi şuradan hesaplayabilirsiniz.







Boyunuz : Cm
Kilonuz : Kg
Yaşınız :
Cinsiyetiniz :
Oyun Oyna :
İdeal Kilonuz : Kg
Fark : Kg

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi