Karbonatın Az Bilinen Faydaları

Karbonat, önceleri sadece hamur işlerinde kullanılırdı. Tatlı veya tuzlu her türlü hamur işi malzemesine bir çay kaşığı kadar eklendi mi pofur pofur kabarmış poğaçalar, kekler, çörekler elde edilirdi. Daha sonra kabartma tozları yaygınlaştı ve karbonat bu alandaki yerini kullanımı daha pratik olan bu maddelere bıraktı.

Saf sodyum bikarbonat olarak da bilinen karbonat, suda kolay çözünebilen bir kimyasaldır. Bu özelliğinden dolayı, suyun ph değerini dengeleyerek sert suyun yumuşamasını sağlar. Bugün, sabun, deterjan, diş macunu gibi pek çok genel ve kişisel temizlik ürünlerinin yapımında kullanılmaktadır.

Karbonatın günlük hayatımızda kullanılabileceği pek çok alan vardır. Ev temizliğinden cilt bakımına, hazım problemlerinden terleme sorununa kadar pek çok konuda pratik olarak çözümler sağlamaya yardımcı olan karbonatın az bilinen faydalarından birkaçını burada sizlerle paylaşacağız.

1-Tıkanmış Lavaboların Açılması:

Sabun, deterjan ve yağlı bulaşıkların artıkları, zamanla lavaboların giderlerinde birikerek tıkanmalara yol açar. Genellikle ağır kimyasal maddeler içeren lavabo açıcılarla bu sorunu çözmeyi tercih ederiz. Oysa, lavabodaki tıkanıklığı daha fazla ilerlemeden gidermenin daha pratik ve sağlıklı bir yolu var:

2 yemek kaşığı karbonata 2 yemek kaşığı tuz ekleyip karıştıralım. Tıkanmış lavabonun deliğine dökelim. Üzerine bir su bardağı sirkeyi boşaltalım. Bu işleme başlamadan önce bir litre kaynar suyu kettle da hazır bulunduralım. Sirkenin etkisiyle karbonat köpürüp delikten akmaya başlayacaktır. Hemen ardından, kaynar suyu boca edelim. Çeşmeyi açıp birkaç dakika suyu akıtalım. Böylece, delikteki ve borulardaki çözülen kirlerin akıp gitmesini sağlayalım.

2-Buzdolabı ve Mutfak Tezgahlarının Temizliği:

Karbonatın dezenfekte edici özelliği vardır. Bu nedenle, buzdolabı, mutfak tezgahları ve fayansların temizliğinde, hazır temizlik ürünleri yerine karbonatın tercih edilmesi daha sağlıklıdır. Buzdolabınızı temizleyeceğiniz suya, bir çorba kaşığı karbonat ilave edip karıştırın. Buzdolabının içini ve dışını, bu suyla güzelce silin. Hem dolabınızdaki kötü kokuların giderilmesine, hem de dezenfekte edilmesine yardımcı olacaktır.

Mutfak ve banyolar, evimizin diğer bölümlerine göre, daha fazla hijyene önem verilmesi gereken alanlarıdır. Bu bölümlerin tezgah ve fayans temizliğinde de karbonatlı su kullanmayı deneyin. Bu doğal yöntem sayesinde, mutfak ve banyonuzun, hem daha temiz hem daha ferah bir görünüm kazandığını fark edeceksiniz.

3-Terleme Sorunu:

Özellikle yaz aylarında pek çoğumuzu rahatsız eden bir durumdur terleme. Hava sıcaklığı, fazla kilolar ve yoğun hareket gerektiren durumlar, terlemeyi tetikleyen faktörlerdir. Siz de bu durumdan şikayetçiyseniz ve sık sık duş almanıza rağmen terlemenin önüne geçemiyorsanız bir de bu yöntemi deneyin :

-Duştan çıkıp güzelce kurulandıktan sonra koltuk altlarınıza, karbonatı pudra gibi sürüp bekletin.
-Ya da, sirke ve karbonat karışımını pamukla, yine duş sonrası koltuk altınıza sürün.
Bu iki yöntemin de terlemeyi önemli oranda azalttığını göreceksiniz.

4-Yorgun ayaklar

Yoğun geçen bir günün ardından eve dönüldüğünde en büyük yorgunluk ayaklarda hissedilir. Bütün gün ayakkabı içinde havasız kalan ayakları dinlendirmenin en kolay yolu yine karbonatlı sudur:

İki litre kadar suya bir çorba kaşığı karbonat koyun ve ayaklarınızı bu suyun içinde 15-20 dakika kadar bekletin. Bu yöntem hem yorgunluğunuzu alacak hem de mantar gibi oluşması muhtemel mikroorganizmalara engel olacaktır.

5-Ayakkabılardaki Kötü Kokular:

Özellikle yaz aylarında ayakkabılarda oluşan kötü kokuları gidermek için de karbonattan faydalanabilirsiniz. Bunun için uygulayabileceğiniz pratik bir yöntem şöyledir:

İki adet poşet çayı iplerinin olduğu yerden makasla kesin. İçlerindeki kuru çayları boşaltın. Boşalan poşetlere, birer tatlı kaşığı karbonat koyup ağızlarını tel zımbayla kapatın. Elde ettiğiniz karbonat poşetlerini ayakkabıların içine akşamdan koyun. Sabah ya da ayakkabıları kullanacağınız zaman çıkartın. Ayakkabılardaki hoş olmayan kokulardan eser kalmadığını göreceksiniz.

6-Hazımsızlık ve Diğer Mide Problemleri:

Bazı ağır yiyecekler, midede fazla miktarda asit oluşmasına neden olur. Bunun sonucu olarak, midede yanma, ekşime veya gaz olarak tabir edilen sindirim problemleri ortaya çıkar. 
Yemeklerden sonra içeceğiniz bir bardak karbonatlı su, midede oluşan asitlerin çözünmesine yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, karbonatın mutlaka suda eritilerek kullanılması ve aşırıya kaçılmamasıdır. Bir bardak su için bir çay kaşığı karbonat yeterlidir.

7-Ciltte Oluşan Siyah Noktalar:

Cilt yüzeyinde oluşan aşırı yağlanmalar sonucu, gözeneklerin tıkanmasıyla ortaya çıkan siyah noktalar, kadın-erkek pek çok kimsenin ortak sorunudur. Ciltte oluşan siyah noktalardan kurtulmak için de karbonattan faydalanabilirsiniz:

1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı su
Küçük bir fincanın içinde karbonatı çok az miktarda suyla karıştırıp krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Siyah noktaların bulunduğu bölgelere sürün ve 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yüzünüzü yıkayın. Bu uygulamayı haftada 2-3 kez tekrarladığınızda siyah noktaların kaybolduğunu göreceksiniz.

8-Göz Altı Morlukları:

Yorgunluk, stres ya da uykusuzluk gibi nedenlerden oluşan göz altı morluklarını gidermek için karbonatlı suyu deneyebilirsiniz:

Bir çay bardağı sıcak su içine bir çay kaşığı karbonat koyup eritin. Birer parça pamuğu bu suda ıslatıp göz altlarınıza koyun. 15 dakika bekletin. Mümkünse her akşam yatmadan önce uygulamaya devam edin.

9-Kararan Dirsekler:

Siz de özellikle yaz aylarında, dirseklerinizin çatlayıp kararmasından rahatsız oluyorsanız, karbonat ve süt karışımıyla bu sorunu çözebilirsiniz:

2 tatlı kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı süt
Her iki malzemeyi karıştırıp ovalayarak dirseklerinize sürün. Değişikliği anında fark edebilirsiniz. İsteğe göre ölçüyü artırarak daha fazla karışım elde edebilirsiniz.

10-Sararan Dişler:

Diş beyazlatma konusunda karbonatın ne kadar etkili olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bazen diş macununun yetersiz kaldığı durumlarda ya da dişlerimizin daha beyaz görünmesini istediğimizde karbonatla fırçalar ve farkı görürüz. Burada vereceğimiz tarif ise, bu pratik yöntemden çok, doğal bir diş macunu hazırlamaya yönelik olacak:

1 yemek kaşığı karbonat

1 yemek kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
8-10 damla nane yağı
Bu malzemelerin karışımından elde ettiğiniz doğal diş macunuyla dişlerinizi aşağıdan yukarıya 2-3 dakika kadar fırçalayın. Dişleriniz, hazır diş macunuyla olduğundan daha beyaz ve parlak bir görünüm kazanacaktır.  



Yorumlar

  1. Karbonatı, dişlerimin daha beyaz görünmesi için kullanıyorum. Haftada iki kez, dişlerimi fırçaladıktan sonra dişlerime karbonat sürüp bir güzel ovuyorum. Gözle görülür bir şekilde dişlerimi daha beyaz ve parlak hale getiriyor.

    Devamı için bloğumu ziyaret edebilirsiniz: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kimyasalsiz-dogal-bakim-yontemleri/

    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi