Kıtır Ekmekli Tarhana Çorbası Tarifi
Bayat ekmekleri değerlendirmek, ekmek israfını biraz olsun
önlemek için çeşitli yöntemler buluruz biz ev hanımları. Bayat ekmekleri kıtır
hale getirip çorbalarda kullanmak da bu yöntemlerden biri…
Ben burada tarhana
çorbasının kıtır ekmekle tatlandırılmış tarifini paylaştım. Sizler tarhana
çorbası yerine sevdiğiniz türde bir çorbada bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Amaç,
bayat ekmekleri değerlendirmek, ekmek israfı konusunda az da olsa farkındalık
uyandırmak. Tabii ki bu arada farklı lezzetler de keşfetmek 😉
Öncelikle tarhana çorbasının yapımıyla başlayalım
tarifimize:
Malzemeler:
6 çorba kaşığı tarhana
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, pul biber, nane ve kekik
5 su bardağı su
( Arzuya göre küçük bir diş sarımsak da ilave edilebilir)
Hazırlanışı:
Sıvı yağımızı tencereye alalım. Salçayı ekleyip kavurmaya
başlayalım. Toz tarhanayı ilave edip kavurmaya devam edelim. Salça ve tarhana
birbiriyle iyice karıştığında beş bardak suyumuzu ekleyelim. Suyun sıcak olmaması gerekiyor. Kaynayana kadar sürekli karıştıralım ki tarhana çorbamız topaklanmasın.
Bu arada, diğer tarafta kıtır ekmekleri hazırlayalım. Evde
birikmiş bayat ekmekleri ( küflenmemiş olmasına dikkat edelim ) küp küp
doğrayalım. Geniş bir tavaya az miktarda yağ dökelim. Ekmekleri tavaya alıp arada
karıştırarak kızartalım. Bu, 5-10 dakika sürecek bir işlemdir. Isının etkisiyle,
minik ekmek parçaları kıtır kıtır olacak. Daha uzun süre tutar ya da
karıştırmazsak ekmekler yanabilir ve bu da tadının bozulmasına neden olur.
Ocağı kapatıp üzerine toz nane ve pul biber serpip kıtır ekmekleri altüst
edelim.
Diğer tarafta tarhana çorbası kaynamaya başladığında tuzunu
ilave edip 4-5 dakika daha pişirelim. Kıtır ekmeklere nane ve pul biber
eklediğimiz için çorbaya bu baharatları ilave etmesek de olur. Tarhana çorbasını soğutmadan, yanında kıtır ekmeklerle birlikte servis edelim.
Afiyet olsun.🍲🍜🍴
Yorumlar
Yorum Gönder
Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)