Inside-Out (Ters-Yüz) Film Değerlendirmesi



Inside-out yani Türkiye’de yayınlanan adıyla Ters-Yüz, çocuk filmi gibi görünse de gerçekte anne-babalara hitap eden bir animasyon filmi. Bir Pixar-Disney ortak yapımı olan Ters-Yüz Filminin yapım yılı 2015. Film 2016 yılı En İyi Animasyon Film Oscarının da sahibi. Özellikle ergenlik döneminin başlangıcında bulunan çocukları olan anne-babalara bu filmi izlemelerini öneririm.

Filmin konusu oldukça ilginç. Hepimiz, beynimizin içinde işlerin nasıl yürütüldüğünü merak etmişizdir. Bazen gün içinde bir duygudan başka bir duyguya hızla geçtiğimiz olur. Bir gün sevinçten içimiz içimize sığmaz, başka bir gün sıkıntıdan dünyaya sığamayız. Yaşadığımız her olay bizde bir duygu oluşturur. Ve o olay, o an yaşanılan duygunun rengine bürünerek hafızamızda saklanmak üzere yerini alır. Yıllar sonra o olayı hatırladığımızda o anki duyguyu tekrar yaşarız.



Inside-out, Ters-Yüz filminde bu durum dramatize edilmiş. Duygular ete-kemiğe bürünerek canlandırılmış. Beynimizin bir şehir olduğu varsayılmış ve duygularımız da bu şehrin yönetim masasına oturtulmuş. 11 Yaşında küçük bir kız olan Riley’in hikayesini izlerken, beynimizin işleyiş sistemine de tanık oluyoruz bu animasyon filminde.

Inside-Out, Ters-Yüz filmi hikayesi, Riley’in doğumuyla başlıyor. Yeni dünyaya adım atmasıyla birlikte ona hayatı boyunca arkadaşlık edecek duyguları da yavaş yavaş belirmeye başlıyor. İlk günlerde sadece “neşeduygusunu görüyoruz Riley’in zihninde. Bir süre sonra “üzüntü” duygusu da neşenin yanında göreve başlıyor. Riley büyüdükçe bu duygulara, “öfke, tiksinti ve korku” da ekleniyor. Bu duygular, küçük kızın yaşadığı olayların türüne göre görev alıyorlar.

Ters-Yüz filminden bir sahne

                         
Ancak bir gün, Riley’in duygularını alt-üst edecek bir olay oluyor. Babasının işi nedeniyle bulundukları şehirden başka bir yere taşınmak zorunda kalıyorlar. Birden bire gelişen bu durum, o zamana kadar düzenli bir şekilde çalışan Riley’in duygularında karışıklığa yol açıyor. Duygular, kendi aralarında çeşitli yollarla küçük kızın durumunu düzeltmek için uğraşmaya başlıyorlar.

Her duygu kendine uygun özelliği en güzel şekilde ifade edecek şekilde canlandırılmış. Örneğin “neşe” mavi renkli kostümü ve pozitif enerjisiyle Riley’i sürekli canlı tutmak için çaba gösteriyor. Diğer ana duygu ”üzüntü” hayatından bezmiş, her an düşüşe hazır ve sürekli olumsuz. “Öfke” duygusu, kendisini en iyi şekilde yansıtacak kırmızı renkle özdeşleştirilmiş.

Ters-Yüz Filmi fragmanı
                             
Filmden kendi adıma çıkardığım sonuç, sahip olduğumuz her duygu bizim için gerekli ve önemli. En kötü duygu durumu bile duyguların tamamen yok olması kadar korkunç olamaz. Aynı zamanda, ergenlik döneminde bulunan çocukların yaşadıkları duygu değişimlerini anlamak ve onlarla empati kurabilmek adına çok faydalı olduğunu düşündüğüm Inside-Out, Ters-Yüz filmini ailece izlemenizi öneriyorum.👩👦👧👨

Ailece izlenebilecek bir başka film önerisi;
Benim Adım Sam Film Değerlendirmesi

Yorumlar

  1. Bu film disney animasyonlarında sevdiklerim arasında. Çok keyifli ve mantıklı bir film! =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim nidalgenc. Beynimizin işleyişi daha sevimli bir şekilde anlatılamazdı herhalde :) Yorum için teşekkürler

      Sil
  2. ayyyy anime hastasıyııım yaa. hepsini izliyorum. iyi anime istediğin zaman söle banaaa :)

    YanıtlaSil
  3. Bu sıralar fazla takip edemiyorum açıkçası. Yeni çıkanlardan şöyle kaliteli bir seçki yaparsan ne iyi olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. heey bikaç tane sölüyüüm, coco, iyi bir dinozor, ratatuy, leylekler, arabalar 1 ve 2, gökteki kale, küçük deniz kızı ponyo, küçük vampir, küçük ayak :)

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Ev Yapımı Doğal Parfüm İçin 5 Fikir