Ev Yapımı Limonata Tarifi
Yaz mevsiminin sıcaklığında, vücut hararetini en güzel
dindiren içeceklerden biri limonata. Yapay tatlandırıcılar ve gıda boyalarıyla
görünümü zenginleştirilen hazır içeceklerin sağlığa ne kadar zararlı olduğunu
artık bilmeyenimiz yok. Buna rağmen kullanıma hazır olmaları nedeniyle
tüketmeye devam ettiğimiz de bir gerçek. Ancak hem kendi sağlığımız hem de
özellikle çocuklarımızın sağlığı için birazcık zahmete katlanıp doğal ürünleri
tercih etmeliyiz.
Burada tarifini vereceğim ev yapımı limonata, hem
hazırlanması çok kolay hem de uzun süre buzdolabında tazeliğini koruyan bir
içecek. Maliyeti de oldukça az olan bu tarifi denemek isteyenlere şimdiden
afiyet olsun:
Ev yapımı limonata için gerekli olan malzemeler:
- 4 adet limon
- 1 adet portakal
- 4 su bardağı toz şeker
- 4 litre su
- 4 çay kaşığı limon tuzu
- Ölçüler, 4 litre limonata içindir. Daha az miktarda hazırlamak isterseniz portakal hariç diğer malzemelerin miktarını düşürebilirsiniz.
Hazırlanışı:
Limonları ve portakalı güzelce yıkayıp rendenin kalın
tarafıyla rendeleyin. Limonata için seçeceğiniz limonların kalın kabuklu ve
taze olmalarına dikkat edin.
Sadece dış tarafındaki sarı kabukları rendelemeye özen
gösterin. İç bölümdeki beyaz kabuklar limonatanın tadını acılaştırabilir. O
nedenle bu bölümü bıçakla sıyırıp atın.
Portakal için de aynı işlemi uygulayın.
İç tarafındaki beyaz kabuklarını soyduğunuz limonları ve
portakalı, küp küp doğrayarak rendelenmiş kabuklara ilave edin. Üzerine 4 su
bardağı toz şekeri ekleyip elinizle güzelce karıştırın.
Şekerin diğer malzemeyle tamamen karışması ve homojen bir
kıvama gelmesi gerekir.
Eğer aceleniz yok ise karışımı bu şekilde bir saat kadar
bekletmek, ev yapımı limonatanın daha lezzetli olması için iyi olur. Ancak daha
kısa sürede hazırlanmasını isterseniz, süzme işlemine hemen geçebilirsiniz.
Bunun için temiz bir tülbendi limonatayı hazırlayacağınız
büyük bir tencerenin üzerine gerin. Şeker, limon ve portakal karışımını tülbendin
üzerine aktarın. Dört litre suyu azar azar dökmeye başlayın.
Bu sırada limonlu
karışımı elinizle mıncıklayarak suyla güzelce karışmasını sağlayın.
Son litre
suyu dökmeden önce, karışımı tülbendin içinde topaklayarak güzelce sıkın. Kalan
suyu bunun üzerinden geçirerek dökün ve her defasında sıkmaya devam edin.
Dört çay kaşığı limon tuzunu küçük bir fincana alın. Üzerine
bir miktar ılık su ekleyerek eritin. Erimiş limon tuzunu, azar azar tenceredeki
limonataya ilave ederek karıştırın. Bu işlemi yaparken arada tadına bakıp
ekşiliğini kontrol edin. Kendi damak tadınıza göre az veya çok limon tuzu
ekleyebilirsiniz.
Ev yapımı limonata içime hazırdır. Temiz cam şişelere
doldurup buzdolabında bir hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. Bu arada, üzerine
tortu birikmemesi için arada şişeleri çalkalamakta fayda var.
Afiyet Olsun 🍹🍸
Yorumlar
Yorum Gönder
Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)