Ev Yapımı Limonata Tarifi



Yaz mevsiminin sıcaklığında, vücut hararetini en güzel dindiren içeceklerden biri limonata. Yapay tatlandırıcılar ve gıda boyalarıyla görünümü zenginleştirilen hazır içeceklerin sağlığa ne kadar zararlı olduğunu artık bilmeyenimiz yok. Buna rağmen kullanıma hazır olmaları nedeniyle tüketmeye devam ettiğimiz de bir gerçek. Ancak hem kendi sağlığımız hem de özellikle çocuklarımızın sağlığı için birazcık zahmete katlanıp doğal ürünleri tercih etmeliyiz.

Burada tarifini vereceğim ev yapımı limonata, hem hazırlanması çok kolay hem de uzun süre buzdolabında tazeliğini koruyan bir içecek. Maliyeti de oldukça az olan bu tarifi denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun:

Ev yapımı limonata için gerekli olan malzemeler:

  • 4 adet limon  
  • 1 adet portakal  
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 litre su 
  • 4 çay kaşığı limon tuzu
  • Ölçüler, 4 litre limonata içindir. Daha az miktarda hazırlamak isterseniz portakal hariç diğer malzemelerin miktarını düşürebilirsiniz. 

Hazırlanışı:

Limonları ve portakalı güzelce yıkayıp rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Limonata için seçeceğiniz limonların kalın kabuklu ve taze olmalarına dikkat edin.



Sadece dış tarafındaki sarı kabukları rendelemeye özen gösterin. İç bölümdeki beyaz kabuklar limonatanın tadını acılaştırabilir. O nedenle bu bölümü bıçakla sıyırıp atın.

Portakal için de aynı işlemi uygulayın.

İç tarafındaki beyaz kabuklarını soyduğunuz limonları ve portakalı, küp küp doğrayarak rendelenmiş kabuklara ilave edin. Üzerine 4 su bardağı toz şekeri ekleyip elinizle güzelce karıştırın.

Şekerin diğer malzemeyle tamamen karışması ve homojen bir kıvama gelmesi gerekir.



Eğer aceleniz yok ise karışımı bu şekilde bir saat kadar bekletmek, ev yapımı limonatanın daha lezzetli olması için iyi olur. Ancak daha kısa sürede hazırlanmasını isterseniz, süzme işlemine hemen geçebilirsiniz.

Bunun için temiz bir tülbendi limonatayı hazırlayacağınız büyük bir tencerenin üzerine gerin. Şeker, limon ve portakal karışımını tülbendin üzerine aktarın. Dört litre suyu azar azar dökmeye başlayın. 
Bu sırada limonlu karışımı elinizle mıncıklayarak suyla güzelce karışmasını sağlayın. 
Son litre suyu dökmeden önce, karışımı tülbendin içinde topaklayarak güzelce sıkın. Kalan suyu bunun üzerinden geçirerek dökün ve her defasında sıkmaya devam edin.



Dört çay kaşığı limon tuzunu küçük bir fincana alın. Üzerine bir miktar ılık su ekleyerek eritin. Erimiş limon tuzunu, azar azar tenceredeki limonataya ilave ederek karıştırın. Bu işlemi yaparken arada tadına bakıp ekşiliğini kontrol edin. Kendi damak tadınıza göre az veya çok limon tuzu ekleyebilirsiniz.

Ev yapımı limonata içime hazırdır. Temiz cam şişelere doldurup buzdolabında bir hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. Bu arada, üzerine tortu birikmemesi için arada şişeleri çalkalamakta fayda var.

Afiyet Olsun 🍹🍸



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi