Güneş Yanığına İyi Gelen Bitkisel Formüller


Güneş Yanığı Neden Olur?
Yaz aylarında en çok yaşanan sağlık sorunlarından biri güneş yanıklarıdır. Güneş ışınları, D vitamini bakımından en doğal kaynaktır ve özellikle gelişme çağındaki çocukların kemik gelişimi için çok faydalıdır. Ancak bu faydasının yanında, UV ışınları, uzun süre cilde temas ettiğinde deride bulunan su miktarını azaltır. Deri kurur ve kızarır. Böylece güneş yanıkları ortaya çıkar.

Özellikle, hassas cilt ve açık renk tene sahip kişiler için, güneş yanıkları, ciddi bir problemdir. Bu kişiler, güneş ışınlarının kuvvetli olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya dikkat etmelidir. Ancak yine de çıkmaları gerekiyorsa, mutlaka cildin büyük bir bölümünü koruyan giysiler giymeli, şapka takmalı, nem oranı yüksek, güneşten koruyucu kremler kullanmalıdır.

Güneş Yanığının Belirtileri:


Güneş yanığına maruz kalan bölgede öncelikle kızarıklık oluşur. Oldukça rahatsız eden bir yanma hissi vardır. Bir süre sonra, kızaran bölgeler kararmaya ve kuruyan deri soyulmaya başlar. Bu durum, cilt üzerinde hoş olmayan görüntüler ortaya çıkmasına neden olur. Buna engel olmak için, güneş yanığı ilk oluştuğunda bazı pratik yöntemler uygulanmalıdır.💥

Güneş yanığına iyi gelen en etkili doğal formüller:


🌞Soğuk kompres:
Güneş yanıklarında öncelikle yapılması gereken, yanan bölgelere soğuk suya batırılmış bir bezle tampon yapmaktır. Bu işlem, hem cildin kızarıklığını azaltacak hem de yanık acısını hafifletecektir.

🌞Salatalık püresi:
Güneş yanıklarının giderilmesinde etkili olan bir diğer yöntem salatalık püresidir. İki adet salatalık, blendırdan geçirilerek püre haline getirilir. Güneş yanığından etkilenen bölgelere sürülerek, acısı hafifleyene kadar bekletilir.

 🌞Elma sirkesi:
 Güneş yanığının etkisiyle, cildin kaybolan ph değerini takviye eder. Bir kase soğuk su içine, bir çorba kaşığı elma sirkesi koyulup, yanık bölgelere sürülür.

🌞Aloa vera ve lavanta yağı:


Güneş yanıklarının tedavisinde en etkili uygulama, aloa vera yağı ve lavanta yağıdır. Her iki bitkinin yağı, hem yanık acısını giderir serinlik verir. Hem de, antibakteriyel özellik taşımalarından dolayı, cildin tahriş olmasını önler. 


🌞Zeytinyağı:
Güneş yanıklarının giderilmesinde kullanılan en eski uygulama zeytinyağıdır. Zeytinyağı, cildi yumuşatıcı etkiye sahiptir. Güneş yanığından dolayı, ciltte oluşan kuruluğu giderir, derinin soyulmasını önler.

🌞Yumurta akı ve şeker:
Güneş yanıkları için az bilinen bir yöntem de yumurta akı ve şeker karışımıdır. Bir adet yumurtanın akı, bir çorba kaşığı toz şekerle güzelce çırpılır. Yanık bölgelere sürülüp 5-10 dakika bekletilir. Günde bir kaç kez uygulandığında kısa sürede güneş yanıkları düzelecektir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi