El Açması Boşnak Böreği Tarifi
Malzemeler:
3 bardak kaliteli böreklik un ( tercihen Söke marka böreklik un)
1 bardak su
1 kaşık sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke
tuz
İç malzemesi:
3-4 adet patates
1 küçük soğan
4-5 dal maydanoz
karabiber, tuz
Boşnak Böreği Yapılışı:
Öncelikle hamurumuzu hazırlayalım. Unu, hamur yoğurma kabına alalım. Suyu azar azar ilave ederek una karıştıralım. Sirkeyi, yağı ve tuzu ekleyip pürüzsüz bir görünüm alana kadar Boşnak böreği hamurunu yoğuralım.
🌸Püf noktası -1:
El açması börek yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hamurun güzel yoğurulmasıdır. Hamurun tam kıvamında olduğunu anlamak için ortadan bıçakla kesin ve içine bakın. Gözenekleri ne kadar az olursa hamur o kadar özlü demektir.🌸
Hazırladığımız hamuru, üzerine nemli bir bez örterek ya da hamur kabının tamamını temiz bir poşetle sararak dinlenmeye bırakalım.
🌸Püf noktası -2:
Yufkaların güzel ve ince açılması için hamurun dinlendirilmesi çok önemlidir. Boşnak böreği hamurunu en az yarım saat kadar dinlendirmeden, açma işlemine geçilmemelidir.🌸
Hamurumuz dinlenirken diğer tarafta Boşnak böreği iç malzemesini hazırlayalım. Bugünkü tarifte ben patatesli iç malzemesini tercih ettim. Siz damak zevkinize göre, ıspanaklı, peynirli veya kıymalı iç olarak hazırlayabilirsiniz.
Patatesli iç malzeme için patatesleri ve soğanı, kabuklarını soyarak rendeleyelim. Maydanozları ince ince kıyarak ilave edelim.
🌼Not: Ben değişik bir tat denemek için bir miktar kaşar peyniri de rendeledim. Patatesli içe yakışan bir başka ek malzeme de kıymadır. Dilerseniz peynir yerine küçük bir parça kıyma ekleyebilirsiniz.🌼
Tuz, karabiber, pul biber ve bir kaşık kadar sıvı yağı da ekleyip tüm malzemeyi güzelce karıştıralım. Patatesli iç harcı hazır. Şimdi el açması Boşnak böreği yufkalarını hazırlamaya başlayabiliriz.
Bir kenarda dinlendirdiğimiz hamuru, tekrar yoğurup tezgahın üzerine alalım. Hamuru üç eşit parçaya bölelim. Her parçayı yuvarlayıp beze haline getirelim. Tezgah üzerine biraz un serperek bezelerin her birini oklavayla servis tabağı büyüklüğünde açalım. Üzerlerini yağlayıp ikiye katlayalım. Hafifçe un serptiğimiz bir yere koyalım. Yufkaların üzeri kurumaması için yine nemli bir bez örtebiliriz. Bütün bezeleri aynı şekilde hazırladıkları sonra yufkaları inceltme aşamasına geçebiliriz.
🌸Püf noktası -3:
Yufkaların arasının yağlanması, bir sonraki açma işleminde kolaylık sağlar. Yufkaların gevşemesini ve elde açılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle, oklavayla açılan yufkanın tüm yüzeyi aşırıya kaçmadan hafifçe yağlanmalıdır.🌸
Elde açma işlemi, Boşnak böreği yapımının en önemli aşamasıdır. İlk defa el açması börek yapacak olanlar, genellikle bu aşamada başarısız olacaklarını ve yufkaları ziyan edeceklerini düşünürler. Oysa gayet kolay bir işlemdir. Sadece biraz cesaret gerektirir😃
Önce yufkanın yağlı olan kısmını elimizin içine gelecek şekilde alıp iki elimizle havada döndürelim. Yufka yavaş yavaş gevşemeye ve incelmeye başlayacaktır. Bu işlemi bir kaç defa tekrar ettikten sonra masa üzerine serdiğimiz temiz bir sofra bezinin üzerine yufkayı alalım. ( Yağlı kısmı üst tarafa gelmeli.) Kenarlarından çekerek yufkayı açabildiğimiz kadar açalım. ( Kenarlarda ufak tefek yırtılmalar olabilir. O kadar önemli değildir.)
Yufkamız yeteri kadar inceldiğinde ortasına yakın bir bölümüne iç malzememizi yayalım.
🌼Not: İç malzemesinin bol olması, Boşnak böreğinin lezzeti açısından önemli bir noktadır.🌼
Yufkanın bizim tarafımızda kalan boş kısmını yaydığımız iç malzemesinin üzerine kapatalım ve hafifçe yağlayalım. Sofra bezinin, kenarından tutarak, yufkayı karşı tarafa doğru serbest bir şekilde yuvarlayalım.
🌼Not: Bu işlemi, iç malzemeyi her iki tarafa döküp, karşılıklı iki taraftan yuvarlayarak da yapabilirsiniz. Bu şekilde, daha ince bir börek elde edilebilir.🌼
Yuvarlayıp rulo haline getirdiğimiz Boşnak böreğinin kenarlarında kalan fazlalıkları bıçakla kesip alalım. Hafifçe yağladığımız yuvarlak veya kare şeklindeki tepsiye yerleştirelim.
Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayalım.
Bir kaşık yoğurt, bir yumurta ve iki kaşık sıvı yağı karıştırıp çırpalım. Börek hamurunun üzerine sürelim. 200 derecede kızdırılmış fırında altı-üstü kızarana kadar pişirelim. El açması Boşnak böreği servise hazırdır.
Afiyet olsun.💙💚💛
🌼Not:Burada verilen tarifle, üç yufkalık Boşnak böreği hazırlayabilirsiniz. Miktarı artırmak isterseniz, her yufka için bir bardak un ekleyip su miktarını aynı oranda artırabilirsiniz.🌼
3 bardak kaliteli böreklik un ( tercihen Söke marka böreklik un)
1 bardak su
1 kaşık sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke
tuz
İç malzemesi:
3-4 adet patates
1 küçük soğan
4-5 dal maydanoz
karabiber, tuz
Boşnak Böreği Yapılışı:
Öncelikle hamurumuzu hazırlayalım. Unu, hamur yoğurma kabına alalım. Suyu azar azar ilave ederek una karıştıralım. Sirkeyi, yağı ve tuzu ekleyip pürüzsüz bir görünüm alana kadar Boşnak böreği hamurunu yoğuralım.
🌸Püf noktası -1:
El açması börek yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hamurun güzel yoğurulmasıdır. Hamurun tam kıvamında olduğunu anlamak için ortadan bıçakla kesin ve içine bakın. Gözenekleri ne kadar az olursa hamur o kadar özlü demektir.🌸
Hazırladığımız hamuru, üzerine nemli bir bez örterek ya da hamur kabının tamamını temiz bir poşetle sararak dinlenmeye bırakalım.
🌸Püf noktası -2:
Yufkaların güzel ve ince açılması için hamurun dinlendirilmesi çok önemlidir. Boşnak böreği hamurunu en az yarım saat kadar dinlendirmeden, açma işlemine geçilmemelidir.🌸
Hamurumuz dinlenirken diğer tarafta Boşnak böreği iç malzemesini hazırlayalım. Bugünkü tarifte ben patatesli iç malzemesini tercih ettim. Siz damak zevkinize göre, ıspanaklı, peynirli veya kıymalı iç olarak hazırlayabilirsiniz.
Patatesli iç malzeme için patatesleri ve soğanı, kabuklarını soyarak rendeleyelim. Maydanozları ince ince kıyarak ilave edelim.
🌼Not: Ben değişik bir tat denemek için bir miktar kaşar peyniri de rendeledim. Patatesli içe yakışan bir başka ek malzeme de kıymadır. Dilerseniz peynir yerine küçük bir parça kıyma ekleyebilirsiniz.🌼
Tuz, karabiber, pul biber ve bir kaşık kadar sıvı yağı da ekleyip tüm malzemeyi güzelce karıştıralım. Patatesli iç harcı hazır. Şimdi el açması Boşnak böreği yufkalarını hazırlamaya başlayabiliriz.
Bir kenarda dinlendirdiğimiz hamuru, tekrar yoğurup tezgahın üzerine alalım. Hamuru üç eşit parçaya bölelim. Her parçayı yuvarlayıp beze haline getirelim. Tezgah üzerine biraz un serperek bezelerin her birini oklavayla servis tabağı büyüklüğünde açalım. Üzerlerini yağlayıp ikiye katlayalım. Hafifçe un serptiğimiz bir yere koyalım. Yufkaların üzeri kurumaması için yine nemli bir bez örtebiliriz. Bütün bezeleri aynı şekilde hazırladıkları sonra yufkaları inceltme aşamasına geçebiliriz.
🌸Püf noktası -3:
Yufkaların arasının yağlanması, bir sonraki açma işleminde kolaylık sağlar. Yufkaların gevşemesini ve elde açılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle, oklavayla açılan yufkanın tüm yüzeyi aşırıya kaçmadan hafifçe yağlanmalıdır.🌸
Elde açma işlemi, Boşnak böreği yapımının en önemli aşamasıdır. İlk defa el açması börek yapacak olanlar, genellikle bu aşamada başarısız olacaklarını ve yufkaları ziyan edeceklerini düşünürler. Oysa gayet kolay bir işlemdir. Sadece biraz cesaret gerektirir😃
Önce yufkanın yağlı olan kısmını elimizin içine gelecek şekilde alıp iki elimizle havada döndürelim. Yufka yavaş yavaş gevşemeye ve incelmeye başlayacaktır. Bu işlemi bir kaç defa tekrar ettikten sonra masa üzerine serdiğimiz temiz bir sofra bezinin üzerine yufkayı alalım. ( Yağlı kısmı üst tarafa gelmeli.) Kenarlarından çekerek yufkayı açabildiğimiz kadar açalım. ( Kenarlarda ufak tefek yırtılmalar olabilir. O kadar önemli değildir.)
Yufkamız yeteri kadar inceldiğinde ortasına yakın bir bölümüne iç malzememizi yayalım.
🌼Not: İç malzemesinin bol olması, Boşnak böreğinin lezzeti açısından önemli bir noktadır.🌼
Yufkanın bizim tarafımızda kalan boş kısmını yaydığımız iç malzemesinin üzerine kapatalım ve hafifçe yağlayalım. Sofra bezinin, kenarından tutarak, yufkayı karşı tarafa doğru serbest bir şekilde yuvarlayalım.
🌼Not: Bu işlemi, iç malzemeyi her iki tarafa döküp, karşılıklı iki taraftan yuvarlayarak da yapabilirsiniz. Bu şekilde, daha ince bir börek elde edilebilir.🌼
Yuvarlayıp rulo haline getirdiğimiz Boşnak böreğinin kenarlarında kalan fazlalıkları bıçakla kesip alalım. Hafifçe yağladığımız yuvarlak veya kare şeklindeki tepsiye yerleştirelim.
Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayalım.
Bir kaşık yoğurt, bir yumurta ve iki kaşık sıvı yağı karıştırıp çırpalım. Börek hamurunun üzerine sürelim. 200 derecede kızdırılmış fırında altı-üstü kızarana kadar pişirelim. El açması Boşnak böreği servise hazırdır.
Afiyet olsun.💙💚💛
🌼Not:Burada verilen tarifle, üç yufkalık Boşnak böreği hazırlayabilirsiniz. Miktarı artırmak isterseniz, her yufka için bir bardak un ekleyip su miktarını aynı oranda artırabilirsiniz.🌼
Harika görünüyor 👍
YanıtlaSil