Patlıcan Yuva Kebabı

Kızartmasından salatasına, böreğinden turşusuna hatta ve hatta reçeline kadar patlıcanın mutfağımızda kullanılmadığı bir yer yok neredeyse.
 Harika bir A vitamini kaynağı olan patlıcan, aynı zamanda E, C ve K vitaminleri de içerir. Lif yönünden zengin olması, kolay sindirilmesini sağlar. Bu yönüyle kilo vermeyi de kolaylaştıran bir sebzedir.
En sık yapılan patlıcan yemekleri, karnıyarık, imambayıldı ve musakkadan farklı bir tarifi bugün paylaşacağız. Hem lezzet hem de sunum açısından beğeneceğinizi umduğum patlıcan yuva kebabının malzemeleri ve hazırlanışı şu şeklide:

Malzemeler:

  • 4 adet kemer patlıcan
  • 250 gram yağsız kıyma
  • 3 dilim bayat ekmek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 5-6 adet çarliston biber
  • 2 adet domates
  • 8-10 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz, karabiber
  • Kızartmak için ayçiçek yağı
 Hazırlanışı:
Patlıcanları alaca soyup 3 parmak genişliğinde dilimleyelim. İç kısımlarını kabak oyacağı ile çıkarıp tuzlu suda yarım saat kadar bekletelim.
Bu arada köfte harcını hazırlayalım. Kıymayı, ufalanmış bayat ekmekleri, rendelenmiş soğanı, dövülmüş sarımsakları,ince ince kıyılmış maydanozları, kimyon, karabiber ve tuzu derin bir kabın içine koyarak güzelce yoğuralım. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, 3 parmak genişliğinde silindir şeklinde yuvarlayalım.

Püf noktası: 🍆Köftenin lezzetli olması için, harcına bir tutam kekik ve yarım çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Lezzetli bir köftenin bir başka sırrı da, harcı macun kıvamına gelene kadar güzelce yoğurmaktır.🍆

Tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları süzerek kağıt havlu üzerine çıkaralım.Tavaya bolca sıvı yağ koyup kızdıralım. Patlıcanları atıp arada çevirerek her tarafını kızartalım. Tavadan alıp fazla yağlarını alması için yine kağıt havlu üzerine koyalım. Ardından köfteleri de aynı şekilde kızartalım.

Püf noktası: 🍆Patlıcanları kızartırken fazla yağ çekmemesi için, kızartma yağının bol olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca yağın iyice kızması da önemlidir.🍆

Patlıcan yuva kebabının son aşamasında kızarmış patlıcanların içlerine köfteleri yerleştirelim. Domates ve sivri biberleri ince ince doğrayıp köftelerin yanlarına yerleştirelim. Başka bir kapta bir domatesi rendeleyelim. Salça ve yarım su bardağı suyu ilave edip karıştıralım. Tencereye dizdiğimiz köfteli patlıcanların kenarından salçalı sosu dökelim. Ağır ateşte yarım saat kadar pişirelim.

Arzuya göre patlıcanları borcam tepsiye dizip pişrme işlemini fırında da yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Patlıcanla yapılan farklı bir lezzet için şu tarifimizi de deneyebilirsiniz

Hünkarbeğendi Tarifi

Yorumlar

  1. Patlıcanın her türlü yemeğini çok severim.Teşekkürler tarif için :)

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Harika olmus .Ellerinize sağlık. Blogunuzu takibe aldim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz ve takibiniz için ayrı ayrı teşekkürler :) Sevgiler

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi