Benekli Pasta ( Balkabaklı pasta) Tarifi
Balkabağı, ülkemizde en çok tatlısıyla tanınan bir yiyecek. Ancak dünyanın farklı yerlerinde, çorbalarda, gratenlerde, böreklerde ve tartlarda da kullanılıyor. Burada paylaşacağım tarifte de, balkabağı, pastanın tamamlayıcısı olarak yer alıyor. Balkabağını sevenler kadar sevmeyenlerin de benekli pastayı beğeneceklerini umuyorum.
🌼 Benekli Pasta için gerekli malzemeler:
🌼 Kek hamuru:
3 yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
1 çay bardağı kakao
1,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu ve vanilya
🌼 İç malzeme:
300 gram doğranmış balkabağı
1 çay bardağı toz şeker
yarım çay bardağı su
2 çay bardağı çekilmiş ceviz
🌼 Kakaolu krema için:
2,5 su bardağı süt
yarım su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı su
2 çorba kaşığı kakao
1 yumurta
🌼 Dekor malzemesi:
1 çay bardağı nar tanesi
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
🌼 Benekli Pasta yapılışı:
Pastamızın kekini hazırlamakla işe başlayalım. Yumurtaları kırıp şekerle güzelce çırpalım. Süt, yağ ve kakaoyu ilave edip çırpmaya devam edelim. Unu ve kabartma tozunu ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım. Yağlayıp hafifçe unladığımız dikdörtgen bir kek kalıbına, kek karışımını dökelim. 180 dereceye ayarladığımız fırında 35-40 dakika kadar pişirelim.
Kekin pişmesini beklerken iç malzemeyi hazırlayalım. Kabakları, şekeri ve suyu, bir tencereye alıp kabaklar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirelim. Elde ettiğimiz kabak tatlısını, rondodan geçirip püre haline getirelim. Cevizleri ekleyip karıştıralım. Kabaklı iç malzememiz hazırdır.
Kekin pişmesine yakın kakaolu kremayı hazırlamaya başlayabiliriz.
Yumurta ve şekeri, derin bir kapta mikserle çırpalım. Nişastayı suyla ezerek eritelim. Sütü tencereye alıp, yumurta ve şeker karışımını, nişastayı ve kakaoyu ilave edelim. Pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım. Daha sonra ocağa alıp, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Kakaolu krema, koyulaşıp muhallebi kıvamına geldiğinde hazır demektir.
Fırından çıkardığımız kekin soğumasını bekleyelim. Servis yapacağımız kaba çıkarıp enine ortadan ikiye bölelim. Kekin altta kalan bölümünü sütle ıslatalım. Kabak püresini her tarafına yayalım. Kekin diğer kısmını üzerine kapatıp sütle ıslatalım. Kakaolu kremayla kekin üzerini ve kenarlarını kaplayalım. Buzdolabında 1 saat kadar bekletelim.
Üzerini hindistan cevizi ve nar taneleriyle süsleyelim. Benekli pasta servise hazırdır.
Afiyet Olsun
🌼 Benekli Pasta için gerekli malzemeler:
🌼 Kek hamuru:
3 yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
1 çay bardağı kakao
1,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu ve vanilya
🌼 İç malzeme:
300 gram doğranmış balkabağı
1 çay bardağı toz şeker
yarım çay bardağı su
2 çay bardağı çekilmiş ceviz
🌼 Kakaolu krema için:
2,5 su bardağı süt
yarım su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı su
2 çorba kaşığı kakao
1 yumurta
🌼 Dekor malzemesi:
1 çay bardağı nar tanesi
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
🌼 Benekli Pasta yapılışı:
Pastamızın kekini hazırlamakla işe başlayalım. Yumurtaları kırıp şekerle güzelce çırpalım. Süt, yağ ve kakaoyu ilave edip çırpmaya devam edelim. Unu ve kabartma tozunu ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım. Yağlayıp hafifçe unladığımız dikdörtgen bir kek kalıbına, kek karışımını dökelim. 180 dereceye ayarladığımız fırında 35-40 dakika kadar pişirelim.
Kekin pişmesini beklerken iç malzemeyi hazırlayalım. Kabakları, şekeri ve suyu, bir tencereye alıp kabaklar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirelim. Elde ettiğimiz kabak tatlısını, rondodan geçirip püre haline getirelim. Cevizleri ekleyip karıştıralım. Kabaklı iç malzememiz hazırdır.
Kekin pişmesine yakın kakaolu kremayı hazırlamaya başlayabiliriz.
Yumurta ve şekeri, derin bir kapta mikserle çırpalım. Nişastayı suyla ezerek eritelim. Sütü tencereye alıp, yumurta ve şeker karışımını, nişastayı ve kakaoyu ilave edelim. Pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım. Daha sonra ocağa alıp, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Kakaolu krema, koyulaşıp muhallebi kıvamına geldiğinde hazır demektir.
Fırından çıkardığımız kekin soğumasını bekleyelim. Servis yapacağımız kaba çıkarıp enine ortadan ikiye bölelim. Kekin altta kalan bölümünü sütle ıslatalım. Kabak püresini her tarafına yayalım. Kekin diğer kısmını üzerine kapatıp sütle ıslatalım. Kakaolu kremayla kekin üzerini ve kenarlarını kaplayalım. Buzdolabında 1 saat kadar bekletelim.
Üzerini hindistan cevizi ve nar taneleriyle süsleyelim. Benekli pasta servise hazırdır.
Afiyet Olsun
Elinize sağlık.Ayrıntılı ve güzel.Afiyet olsun
YanıtlaSilTeşekkürler Sibel Hanım. Beğenmenize sevindim :)
Silayyyy balkabağıııı hiç alışkın değiliiiiim :)
YanıtlaSilBizim evde de çok sevilmiyor. Ama pastada olunca biraz durum değişiyor :)
SilBöyle bir tarif arıyordum inanın. Hemen not alayım. Teşekkürler❤
YanıtlaSilBen teşekkür ederim yorumunuz için. İnşallah beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :)
YanıtlaSil