Enerji Vampirlerini Tanıma ve Kurtulma Yolları



Kişisel gelişim ve psikoloji konularıyla ilgilenenler bu tabiri duymuşlardır. Bu alanın uzmanları düzenledikleri seminerlerin, yazdıkları kitapların mutlaka bir bölümünde bu konuya yer verirler ve kendi ruh sağlığımız için enerji vampirlerinden uzak durmamız gerektiğinin üzerinde dururlar. 
Çoğumuzun çevresinde vardır mutlaka böyle kişiler.Bunlar yakın arkadaşlarımız, akrabalarımız hatta aile içinden kişiler bile olabilirler. Peki ne yapmalıyız da enerji vampirlerini kendimizden uzaklaştırmalıyız? Bunun cevabına geçmeden önce bu kişileri tanımak için kim olduklarına biraz bakalım.

Enerji Vampirlerini Nasıl Tanıyalım?
Vampirler, birçoğumuzun bildiği gibi, insanların kanını emerek beslenen, ölümsüz olduklarına inanılan gerçekte var olmayan, fantastik varlıklardır. Enerji vampiri olarak tanımlanan kişiler de aynı şekilde yaşamlarını sürdürürler. Tek farkları şudur ki, onlar kan değil karşısındaki kişinin pozitif enerjisini emerler ve hayal ürünü değil gerçektirler. Bu kişilerin belirli bazı özellikleri vardır.

1- Kurban rolü oynayan türler:
Bu kişiler, sürekli kendilerinden bahsetmeyi severler. Kendilerini acındırmak, yaşadıkları sıkıntıların benzersiz olduğuna inandırmak çabasındadırlar. Kimse onlar kadar büyük acı çekmemiştir, bu kadar büyük haksızlığa uğramamıştır. En acınası, en merhamet edilesi kişiler onlardır. 

Bütün dünyanın onların karşısında olduğuna inanan, hayatın en büyük dertlerini, kederlerini kendilerinin yaşadığını düşünen, her şeyin olumsuz tarafına bakan, her şeyden şikayet eden, bir türlü mutlu olamayan - aslında mutlu olmayı istemeyen- kişilerdir.

Bu kişileri tanımak biraz zaman alabilir. Bir süre gerçek bir dost, samimi bir arkadaş olduğuna inanırsınız. Bir araya geldiğinizde havadan sudan konuşmanın yanında biriken sorunları, sıkıntıları da paylaşmaktan doğal ne olabilir ki. Sonuçta arkadaşlık, dostluk bunu gerektirir.



Ancak bir süre sonra bu paylaşımların tek yönlü olduğunun farkına varırsınız. Genelde karşı taraf size sıkıntılarını anlatıyor siz de çoğunlukla dinliyor ve onu rahatlatmaya çalışıyorsunuzdur. Arada ona tavsiyelerde bulunursunuz. Ancak bu kişiler verdiğiniz her tavsiye karşısında "ama" ile başlayan bahaneler bulur ve önerinizi reddederler. Çünkü bu kişilerin amacı sorunlarına çözüm bulmak değil, içlerini döküp rahatlamaktır. Bunu sonucunda onlar rahatlarken, siz tam tersine onun negatif enerjisini üzerinize alıp rahatsız olursunuz. Bu tür kişilerle iletişim içindeyseniz ve artık durumun farkındaysanız yapmanız gereken şey, biraz mesafe koymaktır. Bir kaç defa telefonu açmadığınızda, görüştüğünüzde bir bahane bulup yanından ayrıldığınızda, bu mesafeyi yavaş yavaş oluşturabilirsiniz.



2- Denetleyici Türler:
Her konuda bilgi sahibi olduğuna inanan ve bu yüzden de herkesin hayatına müdahale edebilme yetkisi olduğunu düşünen kişilerdir. Siyasetten tutun da modaya, sanattan bilime kadar her konuda bilgi ve deneyimleri olduğuna inanırlar. Bu yüzden yapmak istediğiniz her konuda size akıl verir ve bunun en doğrusu olduğunu söylerler. İzleyeceğiniz filmden giyeceğiniz kıyafete kadar her şeyinize karışırlar. Tavsiyenin ötesinde bir baskıyı andırır bu davranışları. Her şeyin en doğrusunu onlar bilir ve sizin de kesinlikle onlara uymanız gerektiğini düşünür.

Bu tür kişilerle birlikte olmak, bir süre sonra sizde, özgüveniniz olmadığı algısını oluşturur. 
Çevrenizde bu tür denetleyici kişilerin varlığını fark etmişseniz ve bu sizi rahatsız etmeye başlamışsa, ilk yapmanız gereken şey, özel hayatınızla ilgili bilgileri bu kişilere fazla anlatmamak olacaktır. Dikte edici davranışlarının, sadece bir tavsiye niteliğinde olduğunu, bunu kabul edip etmememe seçeneğine sahip olduğunuzu, bu kişilere hissettirmeniz gerekir.

3- Sürekli Konuşanlar:
Bir araya geldiğinizde, sadece karşı taraf konuşuyor ve siz dinliyorsanız, bu bir diyalog değil monologdur. Oysa iki kişinin bir araya gelmesinde amaç, karşılıklı konuşup fikirleri, sıkıntıları, sevinçleri paylaşmaktır. Sürekli konuşan kişiler, size hiç söz hakkı vermez. Ya da siz konuşmaya başladığınızda, ilgiyle dinlemez, başka şeylerle meşgul olur. 
Bu da sizin kendinizi ifade etme hakkınızı elinizden alır.



Onun sıkıntılarıyla zihniniz dolar ve kendinizi yorgun ve mutsuz hissetmeye başlarsınız. Bu durum sık sık tekrarlıyor ve siz bundan rahatsız oluyorsanız, bir kaç defa bu kişiyi uyarabilirsiniz öncelikle. Belki kendisi de farkında olmayabilir. Uyarınız faydalı olabilir. Fakat yine de durum değişmiyorsa, bu kişiyle denk geldiğinizde, sohbetin uzamasına fırsat vermeden görüşmeyi kısa tutmaya çalışarak mesafe koymaya başlayabilirsiniz. 

4- Narsist Türler:
Enerji vampirlerinin en tehlikeli türleridir narsist kişiler. Çünkü bu kişiler için, hayatta önemli olan tek şey vardır: Kendileri. Her dediklerinin yapılmasını, çevrelerine hükmetmeyi çok severler. Onlara göre, çevredeki her şey onlara hizmet etmek, onları mutlu etmek için vardır. Aşırı bir kibir ve kendini beğenme hakimdir. Genellikle empatiden yoksun kişilerdir narsistler. O yüzden hoşgörülü olamayabilirler. Kendilerini kusursuz sanırlar ve onlara yapılan hizmetlerin de kusursuz olmasını beklerler. Birlikte yaşanması ve çalışılması en güç kişilerdir.

Bu tür kişilerle birlikte olmak zorunda iseniz, onlara karşı kendinizi ispat etme çabasına girmeniz, sizi derin bir boşluğa çekebilir. Onunla başa çıkamazsanız, kendinizi değersiz hissedebilir ve ilerleyen süreçte aşağılık duygusuna kapılabilirsiniz. En doğrusu, o kişileri kendi haline bırakmak ve hayatınıza müdahale etmesine fırsat vermemektir.
  

Yorumlar

  1. Cok önemli bir konuya deginmissiniz 😊

    YanıtlaSil
  2. Bir de deep yorum yazamiyormus. Blogunuza girememis ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle bir sıkıntı var benim sitemde. Bir ara ben de giremedim aynı sorundan. Ben bi şekilde bi yol buluyorum da dışarıdan girenlere sorun oluyorsa sıkıntı. Nasıl çözülecek bilmiyorum :(

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Hepimiz olabiliriz aslında :) inşallah değilsinizdir :)

      Sil
    2. bende öyle umuyorum doktora sorsak o da bilmez çevremizde anket yaptıracağız artık kolay gelsin.

      Sil
  4. heeey evet bak daha önce yorum yaptığında, iki gün önce, derya ya söledim ben, instagramdan, o geldi sana yorum yaptııı, sen instagramda aktif olsaydın ordan dicektim sana, giremiyodum ya bloguna, o yüzden derya geldi sana yoruma, yani işten telden görünüyodu ama bilgisayardan nayn. ama oleeey düzelmiş, şinanay şinanay :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin sayende farkına vardım. Blogger bir arkadaş yardım etti sağolsun. O şekilde düzeldi. İlgin için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  5. heey baksanaaa, şimdi birkaç çok iyi eski film yazdııım :) arada yine yazarım bunlardaaan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu geç gördüm canım. Hemen girip bakıyorum :)

      Sil
  6. heeey yine bikaç eski film izleyip yazdııım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi