Tane Tane Pilavın Püf Noktaları


Tavuklu, nohutlu, şehriyeli ve daha pek çok çeşidiyle, sofralarımızın olmazsa olmazıdır pirinç pilavı. Daha çok nohut ve kuru fasulyeyle özdeşleşse de, yanına yakışmadığı yemek neredeyse yok denilebilir. İçeriği, sadece pirinç, yağ ve sudan ibaret olsa da, tam kıvamında bir pirinç pilavı pişirmek her zaman mümkün olmayabilir. Bazen lapa olur, bazen pirinçleri pişmez, bazen de dibi tutar özenle hazırladığımız pilavın. Defalarca deneyip hala tam kıvamında bir pilav elde edemeyenler için, işte tane tane dökülen pirinç pilavının püf noktaları:


1- Pirinç seçimi:
🌟Malzeme seçimi, lezzet açısından her yemek türü için olduğu gibi pilav için de önemlidir. Ancak, "iyi bir pilav mutlaka pahalı pirinçten olur" diye de bir kural yok açıkçası. Pirinçlerin iri ve biraz da dolgun olması önemli. Marketlerde satılan herhangi bir markanın pilavlık pirincini tercih edebilirsiniz. 
🌟Pirinç seçiminde önemli olan nokta, alıştığınız markayı değiştirmemeniz. Pilav yapacağınız zaman da, evde farklı iki çeşit pirinç varsa, bunları kesinlikle karıştırmayın. Pirinçlerin pişme süreleri farklılık gösterebileceği için, pilavınızın bir kısmı tam pişerken arada pişmeyen taneler kalabilir.

2- Pirinci ıslatma:
🌟Pirinçlerin pişirmeden önce sıcak suda bekletilmesi, hem pişmesi hem de lezzeti açısından önemli bir nokta. Pişireceğiniz pirincin miktarına karar verdikten sonra, sıcak ve tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletin. Sıcak su, pirincin nişastasını salmasına yardımcı olur. Suya ilave edilen tuz da, pirincin lezzetini artırır. Bu sürenin sonunda pirinçleri süzüp beyaz sudan arınana kadar bir kaç defa yıkayın. Suyunun tamamen süzülmesi için süzgeçte bekletin.

3- Kullanılan yağın türü:
🌟En lezzetli pirinç pilavı, tereyağıyla hazırlanır. Ama bunun maddi külfeti ağır da olabilir. Bu durumda, bir miktar ayçiçek yağı ya da zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Yine de tereyağının lezzetinden mahrum kalmamak için, kavurma aşamasında sıvı yağ kullanıp, suyunu verirken de bir parça tereyağ katabilirsiniz. 

4- Kavurma aşaması:
🌟Tane tane dökülen pirinç pilavının belki de en önemli sırrı güzel kavurulmasıdır. Tencerenin dibini kaplayacak kadar sıvı yağa, süzülmüş pirinçleri ekleyin. Bu sırada ocağın ısısı orta ayarda olmalıdır. Pirinçleri sürekli karıştırarak ortalama beş dakika kadar kavurun. Bu işlem, suyunu verdikten sonra pilavın daha çabuk pişmesini ve tane tane olmasını sağlar.

5- Suyun miktarı:
🌟Pirinç pilavının kıvamını tutturma konusunda, en çok bu noktada yanlışlar yapılır. Suyu az verilirse dibi tutar ve pirinçler çiğ kalır. Fazla verildiğinde ise pirinç lapa olur. Suyun ölçüsü hakkında da farklı fikirler ortaya çıkar. Genellikle bire bir buçuk oranındaki ölçü kullanılır. Yani bir bardak pirince bir buçuk bardak su eklenir. 
💧En ideal yöntem ise, pirinçlerin üzerini tamamen kaplayacak ve yarım parmak kadar geçecek şekilde suyun ilave edilmesidir. Ayrıca, pirinç pilavına eklenecek suyun soğuk olması da pirinçlerin daha iyi pişmesi açısından önemli bir noktadır.

6- Birkaç lezzet sırrı:
🌟Pirince ilave edilecek su, daha önceden hazırlanmış et veya tavuk suyu olabilir. Bir tatlı kaşığı kadar tereyağ da su ekleme aşamasında ilave edilirse, pilava ayrı bir lezzet katar. Ayrıca, bir kaç damla limon suyu, pirinçlerin daha beyaz görünmesini sağlar. Yine bu aşamada bir tutam toz şeker ilavesiyle de pilavınızın lezzetini artırabilirsiniz.
7-Pişme süresi:
🌟Bütün bu işlemlerden sonra, pirinçler suyla bir defa karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Ocağın ayarı orta dereceye getirilir. Pişme süreci bitene kadar, kesinlikle karıştırılmamalıdır. 
Bir kaç dakika sonunda, pirinçler suyunu çekip göz göz olmaya başlayınca, ocağın ayarı en kısık dereceye getirilir. Ortalama 10-15 dakika içinde pilav pişmiş olur. Bu süre içinde, pilavın üzerinden birkaç pirinç alarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Pirinçler yumuşamış, suyunu da tamamen çekmişse pirinç pilavı pişmiş demektir. Ocağı kapatabilirsiniz. Daha iyi pişsin diye ocakta bekletmek, dibinin tutmasına yol açabilir.

8-Demlenme:
🌟Pirinç pilavının en son aşaması demlenme sürecidir. Ocaktan alınan pilav hemen karıştırılmamalıdır. Sadece kapağı kaldırıp, tencerenin ağzına bir kaç parça havlu kağıt yayın. Daha sonra kapağı tekrar kapatın ve 10-15 dakika kadar bu şekilde demlendirin. Bu süre sonunda pilavı güzelce karıştırın. Tane tane pirinç pilavı servise hazırdır. Afiyet Olsun     


Yorumlar

  1. Harika pilav yapmak için bu şekilde bilgiler şart Pilav yapmanın püf noktalarını bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Pirinç pilavı pişirmek hiç de kolay bir şey değil. Püf noktaları önemliydi. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. ah pilav ne zor de miii. dikkat edeyim tarifinizeee. benim formül, bire birbuçuk :)

    YanıtlaSil
  4. Sen aynı formülle devam et canım :) Benimki kıvamı tutturamayanlara öneri niteliğinde ;)

    YanıtlaSil
  5. ÇOk iyi bir tarif olmuş, pilav dediğin tane tane olacak. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iyi pilavın sırrı tane tane olması. Teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi