Fargo-1996 Film İncelemesi


1996 A.B.D yapımı Fargo filmi Coen kardeşlerin (Ethan ve Joel Coen) en iyi filmi olarak biliniyor. Aynı zamanda senaryosu ve yapımcılığı da yine Coen kardeşlere ait olan Fargo suç ve dram türünde bir film. Ancak filmin hikayesindeki işleyiş tam bir kara mizah oluşturuyor.
Fargo, düşük bir bütçeyle yapılmasına rağmen konusu, oyunculuğu ve görselliğiyle son derece başarılı bir film. Gösterime girdiği 1996yılında, 7 dalda Oscar'a aday gösterilmiş. O yıl, en iyi özgün senaryo ve en iyi kadın oyuncu dallarında Oscar kazanmış Fargo. Aynı yıl Cannes Film Festivalinde ise en iyi yönetmen ödülünü almış. Daha sonra 2014 yılından itibaren çekilmeye başlanan ve üç sezon devam eden, dizi versiyonu da oldukça beğenilmiş.

Fargo Filmi Teknik Bilgileri:
  • Yapım yılı:1996
  • Yönetmenler: Ethan Coen, Joel Coen
  • IMDB puanı: 8.1
  • Oyuncular: Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscami, Peter Stormare, Harve Presnell
Fargo Filmi Konusu:


Fargo, konusu gerçek hayatta yaşanmış olaylardan kurgulanmış bir hikayeye dayanıyor. Olay 1987 yılında Amerikanın Minnesota Eyaleti'nde geçiyor. Fargo ise, Kuzey Dakota Bölgesinin Minnesota ile kesiştiği sınırda yer alan bir kasabanın adı.

Jerry Lundegaard, kayınpederine ait araba satış mağazasında satış müdürü olarak çalışmaktadır. Beceriksiz ve pasif bir kişiliğe sahip olan Jerry, kendine ait bir otopark işi kurmak ister. Ancak bunun için yeterli parası yoktur. Kayınpederinin kendisine bu konuda yardımcı olmayacağını bilen Jerry'nin aklına dehşet verici bir fikir gelir. Kuzey Dakota'nın Fargo kasabasında, iki adamla buluşur.

Plan şudur: Adamlar Jerry'nin karısını kaçıracaklar ve karşılığında fidye isteyeceklerdir. Jerry'nin kayınpederi de kızının kurtulması için, istenen fidyeyi ödeyecektir. Bu oldukça zararsız görünen plan sonunda, Jerry ihtiyacı olan paraya kavuşacak ve hayalini kurduğu işini kuracaktır. Karısı ise, sadece birkaç korkulu saat geçirecek ama hiç bir zarar görmeden evine geri dönecektir.
Anlaşma yapılır ve kaçırılma planı uygulanır. Ancak işler hiç de planlandığı gibi gitmez. Hesapta olmayan olaylar sonucu, bu masum plan büyük bir çıkmaza girmeye başlar.

Fargo Filmi Hakkında Notlar:





-Fargo, Minnesota Eyaletinin harika kar manzaraları sayesinde görsel bir ziyafet de sunuyor izleyiciye.
-Filmin başlangıcından sonuna kadar her sahnesi, büyük bir  merak ve heyecanla izleniyor. Özellikle, kadının kaçırılma sahnesi insanı oldukça etkiliyor. 
-Hamile polis memuru Marge Gunderson rolünü oynayan Frances McDormand, rolünün hakkını fazlasıyla vermiş. Ve en iyi kadın oyuncu Oscar'ını da bu anlamda bileğinin hakkıyla almış denebilir. 
-Henüz izlemediyseniz, "Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film" listesinin 900. sırasında yer alan Fargo filmini ilk fırsatta izlemenizi öneririm. 
  

Yorumlar

  1. çok sevdiğim film veee dizisi de çok güzeeeel bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film gerçekten harika. Fırsat bulursam diziye de bakıcam. Eminim o da iyidir.

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi