Mercimek Köftesi Tarifi

Kırmızı mercimekle bulgurun muhteşem uyumundan ortaya çıkan harika bir lezzet mercimek köftesi. Çay davetlerinin, altın günlerinin, arkadaş toplantılarının yanında evde atıştırmalık olarak da hazırlanabilen mercimek köftesi tarifini püf noktalarıyla birlikte paylaşıyoruz.

Mercimek köftesi için gerekli malzemeler:

  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 3 su bardağı su
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 3-4 adet taze soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • birer çay kaşığı kimyon, pul biber ve karabiber

  • Sunum İçin:
  • 1 adet orta boy kıvırcık marul
  • 2 adet limon

Mercimek köftesi hazırlanışı:
Öncelikle mercimekleri tel süzgeçte güzelce yıkayıp süzelim. Tencereye alıp üzerine 3 bardak sıcak suyu ekleyelim. Mercimekler yumuşayıp dağılana kadar pişirelim. Ocaktan alıp, daha önce yıkayıp süzdüğümüz ince bulguru üzerine ekleyelim. 
Püf noktası:
💧Tam kıvamında bir mercimek köftesi hazırlamak istiyorsanız, kesinlikle ölçülere uymalısınız. Senelerin mutfak tecrübesine sahip hanımlar bile mercimek köftesi söz konusu olduğunda mutlaka ölçüye dikkat ederler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, mercimeğe eklenen suyun miktarıdır. Eklenecek su miktarı her zaman, mercimeğin iki katı oranında olmalıdır.💧

İnce bulguru ilave ettikten sonra güzelce karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım. Bulgurların şişip kabarması için 15-20 dakika kadar bir kenarda bekletelim.
Bu arada soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağıyla kavuralım. Salçayı da ekleyip ocaktan alalım. 
Bulgurlar yeteri kadar kabardığında salçalı sosu ilave edelim. İnce ince kıydığımız maydanoz ve yeşil soğanları, kimyon, tuz ve pul biberi de ilave edip güzelce yoğuralım.
Püf Noktası:
💧Lezzetli bir mercimek köftesinin olmazsa olmaz baharatı kimyondur. Kimyon, yeşil veya kırmızı mercimekle yapılan bütün yemek ve çorbalara son derece yakışan bir baharattır. Aşırıya kaçmadan kullanıldığında lezzetin farkını göreceksiniz.💧

 Bu aşamada isteğe göre yarım limonun suyunu da karışıma ilave edebiliriz. 
Mercimek köftesi harcı iyice özleştiğinde küçük parçalar alıp avucumuzda şekillendirelim.

Servis önerisi:
Servis tabağına, yıkayıp süzdüğümüz marul yapraklarını dizelim. Üzerlerine mercimek köftelerini sırayla yerleştirelim. Limonu ince ince dilimleyip mercimek köftelerinin aralarına dizelim. 
Mercimek köftesini, çayın yanında tuzlu hamur işleriyle birlikte ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun🌸🌼🌹

Tuzlu hamur işi önerimiz
 Patatesli, peynirli rulo poğaça tarifi 


Yorumlar

  1. Sık olmasa da evde yaptığım ve sevdiğim bir çeşnidir. Püf noktalarıyla iyi bir tarif olmuş. Bu hafta sonu ben de yapabilirim, özlemişim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Şimdiden afiyet olsun diyeyim :) Benden de size sevgiler Rabia Hanım

      Sil
  2. Elinize sağlık çok güzel görünüyor 😊 annem bayılır yapmaya çok severiz 😊Adanalı da olunca yanında şalgam ile cok guzel oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler Aslı Hanım. Şalgam suyuyla da eminim ki iyi gider :) Afiyet olsun.

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi