Metabolizmayı Hızlandıran Diyet


Metabolizma, en anlaşılabilir tanımıyla, vücuda alınan besinleri enerjiye dönüştüren sistemdir. Metabolizma hızlı çalıştığında, besinler hızla enerjiye dönüştükleri için, vücutta yağ birikme ihtimali azalır ve dolayısıyla fazla kilo oluşması önlenir. Metabolizma hızı, yaşa, cinsiyete ve mevsimlere göre değişebilir. Özellikle 40 yaşından sonra, kadınlarda menopoz döneminde ve kış aylarında vücut ısısının düşmesine bağlı olarak metabolizma yavaşlayabilir.

 Bunun yanında, sürekli olarak düşük kalorili besinler tüketmek, yeterli protein almamak, az su içmek, şekerli gıdalar tüketmek gibi faktörler de metabolizmanın yavaşlamasına yol açan diğer sebeplerdir.

Fazla kilolardan kurtulmaya karar verildiğinde, akla ilk gelen formül yeme-içmeyi azaltmak olur. Öğünler atlanır, mideyi bastıracak şekilde atıştırmalıklarla açlık giderilir. Bu şekilde kilo verilip zayıflanacağı düşünülür. Belki kısa sürede kilo kayıpları oluşabilir ama vücut gerekli besin maddelerini yeteri kadar alamadığı için sağlıklı bir zayıflama oluşmaz.

Fazla kilolardan kurtulmanın en sağlıklı yolu, metabolizma hızını artırarak, hem yeterli beslenmek hem de alınan besinleri hızla enerjiye dönüştürerek yağ birikiminin önüne geçmektir.

Burada paylaşacağımız diyet formülü, uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan, sağlıklı kilo vermenizi sağlayacak bir yöntem. Metabolizmayı hızlandıran diyet formülü, her gün düzenli olarak uygulandığında, bir ay sonunda 3-4 kg zayıflatıyor.

Metabolizmayı Hızlandıran Diyet için günlük beslenme listesi şu şekilde:

Sabah Kahvaltısı- Saat 8.30
Bir kibrit kutusu büyüklüğünde az yağlı peynir
5 adet zeytin veya 5 adet fındık ya da 2 adet ceviz
1 adet haşlanmış yumurta
3 ince dilim ekmek ( tam buğday, çavdar veya bol tahıllı ekmek tercih edilmeli)
Domates, salatalık, maydanoz veya roka ( istediğiniz kadar tüketebilirsiniz)
2-3 bardak şekersiz çay veya bitki çayı

Ara Öğün- 11.00
1 fincan bitki çayı
1 porsiyon meyve

Öğle Yemeği- 13.00

1 kase çorba
3 adet köfte ya da aynı büyüklükte et, tavuk, balık olabilir. ( Et ürünü yoksa alternatif besin olarak 10 yemek kaşığı kuru baklagil tercih edilmelidir.)
1 ince dilim ekmek
1 su bardağı ayran
Yağsız salata ( serbest )

2. Ara Öğün- 16.00
4 yemek kaşığı yoğurt
1 porsiyon meyve

Akşam Yemeği- 19.00
1 kase çorba
8 yemek kaşığı sebze yemeği
1 ince dilim ekmek
1 su bardağı ayran veya bir kase yoğurt
Yağsız salata ( serbest )

Son Ara Öğün- 21.30
1 su bardağı süt
1 porsiyon meyve

Diyet süresince dikkat edilmesi gereken noktalar:

💧Metabolizmayı hızlandıran en önemli etkenlerden biri de bol su içilmesidir. Bu nedenle günlük en az 2 litre su içmeyi mutlaka alışkanlık haline getirmeliyiz. Diyet uzmanlarının bu konudaki önerisi, 2 litrelik bir şişeye suyun hazırlanması ve bütün gün şişenin göz önünde bulundurulması. Bu noktada gösterilen hassasiyet, kilo vermenin en önemli adımını oluşturuyor.
💧Hareketsizlik, metabolizmayı yavaşlatan ve fazla kilolara yol açan en önemli sorun. Başladığınız diyeti, düzenli egzersizlerle desteklemediğiniz sürece sağlıklı kilo vermeniz pek de mümkün değil. Bu yüzden, haftada en az dört gün hiç değilse yarımşar saatlik tempolu yürüyüşle diyet programını desteklemelisiniz.
💧Fazla kiloların oluşmasının en önemli nedenlerinden biri de, beyaz ekmek. Bu alışkanlığı çavdar ya da kepek ekmeğiyle değiştirdiğinizde, kısa süre içinde kilolarınızın azaldığını fark edeceksiniz.
💧Ana ve ara öğün saatlerini, aralarında üçer saat olacak şekilde kendi günlük düzeninize göre ayarlayabilirsiniz. Son ara öğünün, yatma saatinden en az iki buçuk saat önce olmasına dikkat etmelisiniz. 

Zayıflama sürecini destekleyecek bitki çayı tarifleri de ilginizi çekebilir
kilo vermeyi hızlandrıan bitki çayları




Yorumlar

  1. Sizin de değindiginiz gibi hareketsizlik çok büyük sorun. Arkadaşım günlük hareket etme süresini uzatarak zayıfadı. Boşuna dememişler harekette bereket vardır. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef günümüzün en büyük sorunlarından biri hareketsizlik. Aynı zamanda pek çok hastalığın da sebebi... Yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi