Etli Yaprak Sarma Tarifi

Ülkemizde tatilini geçiren yabancı turistler arasında, "Türk mutfağından en beğendikleri yemek" hakkında bir araştırma yapılmış. Ortaya çıkan sonuçta ilk sırayı "yaprak sarması" almış. Ünü ülkemiz sınırlarını aşan bu harika yemeği sevmeyen neredeyse yok diyebiliriz. Yemek ve çay davetlerinde, bayramlarda, günün her saatinde zevkle tüketilen yaprak sarma, zeytinyağlı veya kıymalı olarak hazırlanabilir. Yaprağının seçiminden içinin hazırlanmasına, sarılmasından pişirilmesine kadar, her aşaması ayrı bir özen ve beceri isteyen yaprak sarmanın kıymalı tarifini püf noktalarıyla birlikte buradaki tarifimde bulabilirsiniz.  Şimdiden kolay gelsin.

Etli yaprak sarma malzemeleri:
🍁Yarım kilo taze veya 1 kilo salamura asma yaprağı ( ortalama 50-60 adet yaprak olarak hesaplayabilirsiniz)
200 gram kıyma
🍁1-1,5 bardak pirinç
🍁1 adet orta boy soğan
🍁1 adet rendelenmiş domates
🍁1 yemek kaşığı domates salçası
🍁yarım demet maydanoz
🍁8-10 dal taze nane ( veya bir tatlı kaşığı kuru nane)
🍁8-10 dal dereotu
🍁2 yemek kaşığı sıvı yağ
🍁tuz, karabiber, pul biber

Etli yaprak sarma hazırlanışı:
Taze yaprak kullanıyorsak, üzerini geçecek kadar su ilave edip kaynatalım. Yapraklar sarardığında ocağı kapatalım. Salamura yaprak kullanıyorsak, önce soğuk suya tutarak fazla tuzunu akıtalım. Sonra tencereye koyup üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip ocağa alalım. Kaynamaya başlayınca beş dakika kaynatıp ocağı kapatalım. Yaprakları tel süzgece alıp fazla suyunun süzülmesi için bekletelim.

Püf Noktası: 🍁Yaprakları satın alırken, orta büyüklükte ve ince damarlı olmasına dikkat edelim.🍁

Diğer tarafta etli yaprak sarma için kullanacağımız iç harcını hazırlayalım. Pirinci yıkayıp süzelim. Derin bir karıştırma kabına koyalım. Üzerine soğanı ve domatesi rendeleyelim. İnce ince kıydığımız maydanoz, dereotu ve naneyi ilave edelim. Kıyma, karabiber, tuz ve sıvı yağı ekleyip güzelce karıştıralım. 

Sıra geldi yaprakları sarma işlemine: Süzülen yapraklardan bir tane alıp kesme tahtası üzerine yayalım. İç malzemeden bir tatlı kaşığı alıp yaprağın tam ortasına gelecek şekilde koyalım. Malzemeyi hafifçe yayıp önce alt kısmından başlayarak sıkıca saralım. 

Püf noktası: 🍁Yaprak sarma, pişerken dağılabilir. Bunu önlemek için, iç malzemesini çok fazla koymamak gerekir. Ayrıca yaprağı sararken, orta kısmından sıkıca bastırılırsa, pişme esnasında dağılması önlenir.🍁

Sardığımız yaprakları, tercihen yayvan bir tencereye düzgün bir şekilde yerleştirelim. Üzerine iki kaşık yağ gezdirip orta ateşte ocağa alalım. Pişerken dağılmasını önlemek için, üzerine porselen bir tabak kapatabiliriz. Yaprak sarmanın yağı kızmaya başladığında (3-4 dakika sonra) bir bardak sıcak suyu, tabağın üzerinden dökelim.
🍁Eklediğimiz suyun, yaprak sarmalarla aynı hizada olmasına dikkat edelim. Pişerken arada kontrol edip, suyu azaldıysa bir miktar daha ilave edebiliriz.🍁 

Pirinçler ve yapraklar yumuşadığında, etli yaprak sarma pişmiş demektir. Bundan emin olmak için, sarmaları çatalla kontrol edebilirsiniz.

Ocaktan alıp bir süre dinlendirdikten sonra yanında yoğurtla servis yapabiliriz. Zeytinyağlı yaprak sarmanın tersine, etli yaprak sarma, sıcak olarak servis yapılmalıdır. 
Afiyet olsun 🌺🌼🌸

Şu tarif de ilginizi çekebilir;
Köfteli Alinazik Kebabı 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi