Kış Aylarında Kilo Almayı Engellemenin Yolları:
Özellikle içinde bulunduğumuz kış
aylarında, kilo alımları daha da artar. Bunun en önemli nedeni, havaların
soğumasıyla birlikte metabolizmanın yavaşlamaya başlamasıdır. Vücut ısısının
azalmasına bağlı olarak, metabolizma yavaşlar ve vücutta yağ yakımı azalır.
Günlerin
kısalıp gecelerin uzaması da, kış aylarında fazla kilo almanın bir başka
etkenidir. Öğün araları kısalır, akşam yemeği geç yenir ve uzun gecelerde yemek
sonrası atıştırmalar artar. Bütün bu olumsuz değişimlere, hareket ve
aktivitelerin yaz aylarına oranla daha az olması da eklenince, vücutta
toksinler birikmeye başlar. Durum böyle olunca, incecik bir vücutla girdiğimiz
kış mevsiminden 3-8 kilo fazlalıkla çıkarız ne yazık ki.
1-Sabah Kahvaltısının Önemi: Günün en önemli öğününün sabah
kahvaltısı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Günün ilk öğünü olduğu için,
peşinden gelen saatler içerisinde alınan enerjinin yakılması daha kolay
olacaktır. Aynı zamanda, sıkı bir kahvaltı sonrasında, uzun bir süre geçene
kadar açlık hissetmeyeceksiniz.
2-Akşam Yemeğinin Erken Yenmesi: Akşam yemeği saatini
havanın kararmasına göre ayarlıyorsanız, kış aylarında bu çok geç saatlere denk
gelir. Kış mevsiminde, akşam yemekleri mümkün olduğu kadar erken saatlerde
yenmelidir. Böylece, uyku saatine kadar, vücuda alınan besinlerin sindirimi
gerçekleşmiş olacaktır.
3-Hareketi Artırmak: Yazın havaların ısınmasıyla, kanımız da
ısınır, vücudumuz canlanır. Kışın da bunun tersi gerçekleşir. Soğuk havayla
birlikte kan dolaşımı yavaşlar, hareket etme isteğimiz azalır. Yaz aylarında
keyifle yapılan yemek sonrası yürüyüşler yerini, televizyon ya da bilgisayar
karşısında hareketsiz geçen saatlere bırakır. Fazla kilolara davetiye çıkaran
en önemli etkenlerden biri bu hareketsizlik alışkanlığıdır. Bu sorunun önüne
geçmenin en önemli şartı, sistemli bir şekilde hareket alışkanlığı edinmektir.
Günün belli saatlerinde en az 20-30 dakika, özellikle bel, bacak ve karın
bölgelerini çalıştıracak egzersizler yapılmalıdır.
4-Bol Posalı Yiyecekler Tüketmek: Posalı yiyecekler,
bağırsakların çalışmasını artırır. Bu sayede vücudumuz toksinlerden arınır. Kış
aylarında, öğünlerde sebze yemeklerine ağırlık vermek bu noktadan önemlidir.
Ispanak, pırasa ve karnabahar,brokoli, brüksel lahanası, lif yönünden zengin sebzelerdir. Lahana,
pişerken ortaya çıkan kokusundan dolayı pek tercih edilmese de, yağ yakıcı
özelliğe sahip bir sebzedir. Bu nedenle, gerek yemek olarak gerekse çorba
halinde mutlaka öğünlerde yer verilmesi önerilir. Öğün aralarında, atıştırmalık
olarak da elma, portakal ve mandalina gibi lif yönünden zengin meyveler tercih
edilmelidir.
5- Bol Sıvı Almak: Sağlıklı beslenmenin en önemli
kurallarından biri olan bol sıvı tüketimi, her mevsimde olduğu gibi kış
aylarında da ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Yazın vücuttan sıvı atılımı
fazla olduğu için, su ihtiyacı doğal olarak artar. Ve bol sıvı alımıyla bu
durum dengelenir. Kışın her ne kadar sıvı atımı fazla olmasa da, toksinlerin atılması, ödem oluşumunun
önlenmesi açısından yine bol sıvı tüketmek gereklidir. Su içme isteğinin
olmadığı durumlarda, taze sıkılmış meyve suları
( portakal ve nar suyu özellikle) ve sıcak bitki çaylarıyla vücudun sıvı
ihtiyacı karşılanabilir.
Bunlar da ilginizi çekebilir ;
Kışın yapılabilecek diyetler
Bunlar da ilginizi çekebilir ;
Kışın yapılabilecek diyetler
Herkese hitap eden bilgilendirici bir yazı olmuş canım :) teşekkürler :)
YanıtlaSilBeğenmene sevindim :) yorum için ben teşekkür ederim :)
Silçok bilgilendirici bir paylaşım olmuş sağlıklı yaşama adına teşekkürler
YanıtlaSilYorumunuz için ben teşekkür ederim Yasin Bey :)
Sil