Kış Aylarında Kilo Almayı Engellemenin Yolları:


Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz, üç beyazı kontrolsüz şekilde tüketmeye devam ettiğimiz sürece, fazla kilolar korkulu rüyamız olmaya devam edecek ne yazık ki.🍟🍕🍨 
Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında, kilo alımları daha da artar. Bunun en önemli nedeni, havaların soğumasıyla birlikte metabolizmanın yavaşlamaya başlamasıdır. Vücut ısısının azalmasına bağlı olarak, metabolizma yavaşlar ve vücutta yağ yakımı azalır.

 Günlerin kısalıp gecelerin uzaması da, kış aylarında fazla kilo almanın bir başka etkenidir. Öğün araları kısalır, akşam yemeği geç yenir ve uzun gecelerde yemek sonrası atıştırmalar artar. Bütün bu olumsuz değişimlere, hareket ve aktivitelerin yaz aylarına oranla daha az olması da eklenince, vücutta toksinler birikmeye başlar. Durum böyle olunca, incecik bir vücutla girdiğimiz kış mevsiminden 3-8 kilo fazlalıkla çıkarız ne yazık ki.

Peki bu durumu önlemek, kış aylarını kilo almadan geçirmek mümkün değil midir? Tabii ki mümkündür. Kendimizce belirleyeceğimiz bazı kuralları kararlılıkla uygularsak, bu tehlikeden olabildiğince kendimizi koruyabiliriz. Burada kış aylarında kilo almayı önleyecek birkaç öneriyi sizlerle paylaşıyoruz:


1-Sabah Kahvaltısının Önemi: Günün en önemli öğününün sabah kahvaltısı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Günün ilk öğünü olduğu için, peşinden gelen saatler içerisinde alınan enerjinin yakılması daha kolay olacaktır. Aynı zamanda, sıkı bir kahvaltı sonrasında, uzun bir süre geçene kadar açlık hissetmeyeceksiniz.

2-Akşam Yemeğinin Erken Yenmesi: Akşam yemeği saatini havanın kararmasına göre ayarlıyorsanız, kış aylarında bu çok geç saatlere denk gelir. Kış mevsiminde, akşam yemekleri mümkün olduğu kadar erken saatlerde yenmelidir. Böylece, uyku saatine kadar, vücuda alınan besinlerin sindirimi gerçekleşmiş olacaktır.

3-Hareketi Artırmak: Yazın havaların ısınmasıyla, kanımız da ısınır, vücudumuz canlanır. Kışın da bunun tersi gerçekleşir. Soğuk havayla birlikte kan dolaşımı yavaşlar, hareket etme isteğimiz azalır. Yaz aylarında keyifle yapılan yemek sonrası yürüyüşler yerini, televizyon ya da bilgisayar karşısında hareketsiz geçen saatlere bırakır. Fazla kilolara davetiye çıkaran en önemli etkenlerden biri bu hareketsizlik alışkanlığıdır. Bu sorunun önüne geçmenin en önemli şartı, sistemli bir şekilde hareket alışkanlığı edinmektir. Günün belli saatlerinde en az 20-30 dakika, özellikle bel, bacak ve karın bölgelerini çalıştıracak egzersizler yapılmalıdır.

4-Bol Posalı Yiyecekler Tüketmek: Posalı yiyecekler, bağırsakların çalışmasını artırır. Bu sayede vücudumuz toksinlerden arınır. Kış aylarında, öğünlerde sebze yemeklerine ağırlık vermek bu noktadan önemlidir. Ispanak, pırasa ve karnabahar,brokoli, brüksel lahanası, lif yönünden zengin sebzelerdir. Lahana, pişerken ortaya çıkan kokusundan dolayı pek tercih edilmese de, yağ yakıcı özelliğe sahip bir sebzedir. Bu nedenle, gerek yemek olarak gerekse çorba halinde mutlaka öğünlerde yer verilmesi önerilir. Öğün aralarında, atıştırmalık olarak da elma, portakal ve mandalina gibi lif yönünden zengin meyveler tercih edilmelidir.

5- Bol Sıvı Almak: Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biri olan bol sıvı tüketimi, her mevsimde olduğu gibi kış aylarında da ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Yazın vücuttan sıvı atılımı fazla olduğu için, su ihtiyacı doğal olarak artar. Ve bol sıvı alımıyla bu durum dengelenir. Kışın her ne kadar sıvı atımı fazla olmasa da,  toksinlerin atılması, ödem oluşumunun önlenmesi açısından yine bol sıvı tüketmek gereklidir. Su içme isteğinin olmadığı durumlarda, taze sıkılmış meyve suları  ( portakal ve nar suyu özellikle) ve sıcak bitki çaylarıyla vücudun sıvı ihtiyacı karşılanabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir ;
Kışın yapılabilecek diyetler

Yorumlar

  1. Herkese hitap eden bilgilendirici bir yazı olmuş canım :) teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim :) yorum için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. çok bilgilendirici bir paylaşım olmuş sağlıklı yaşama adına teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Yasin Bey :)

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi