Ev Baklavası Tarifi



Geleneksel Türk Mutfağının en sevilen tatlısı baklava… Ünü ülkemiz sınırlarını aştı. Son yıllarda pek çok ülkeye ihraç edilmeye başladı. Ülkemizde ise yüz yıllardır özel günlerin, düğünlerin ve bayramların vazgeçilmez tatlısı olma özelliğini koruyor.

Yufkaların tek tek nişastayla inceltilerek açılması ve aralarına ceviz, şam fıstığı ya da fındık serpilerek üst üste dizilmesi şeklinde hazırlanan baklava hamuru son olarak şerbet verilerek o muhteşem lezzetine kavuşuyor.

Ev yapımı baklava tarifi ise daha az zahmetli ve pratik. Burada paylaşacağım tarifle siz de çıtır çıtır bir baklava hazırlayarak bayramda konuklarınıza gururla ikram edebilirsiniz.

★ Ev baklavası için malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı sirke ( ya da aynı oranda limon suyu)
  • 4-4,5 bardak un

  • Üzeri için:
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı Ayçiçek yağı

  • Açmak için:
  • 1 paket buğday nişastası
  • İç malzemesi:
  • 3 bardak dövülmüş ceviz

  • Şerbeti İçin:
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu


★ Ev Baklavası Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına, yumurtaları kıralım. Süt, yoğurt ve sıvı yağı ekleyerek karıştıralım. Undan bir bardak ilave edelim. Kabartma tozu, bir tutam tuz ve sirkeyi de bu aşamada hamura ekleyelim. Tekrar karıştıralım. Kalan unu azar azar hamura ilave ederken yoğurmaya başlayabiliriz.
 Kullandığımız bardağın büyüklüğüne göre 4 veya 4 buçuk bardak un, buradaki ölçü için yeterlidir. 
Hamur, iyice özleşene kadar yoğuralım. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde 45-50 parça ayırıp yuvarlayalım. Bezeleri bir tepsiye dizelim ve üzerini nemli bir bezle örtelim.

★ Sıra geldi bezeleri açma işlemine.
 Her bezeyi, üzerine nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. Açtığımız bezeleri aralarına nişasta serperek üst üste koyalım. Bu şekilde 5 bezeyi tamamladığımızda merdaneyle tepsi büyüklüğünde genişletelim. Baklavamızın ilk yufkalarını tepsimize yerleştirebiliriz.


Diğer bezeleri de sırayla aynı şekilde açarak tepsiye yerleştirelim. Tepsinin kenarından taşan fazla yufkaları bıçakla düzgün bir şekilde keselim. Çıkan parçaları tepsinin orta kısmına yerleştirelim.15 yufka olduğunda ilk cevizimizi serpelim. Bu işlemi bezeler bitene kadar tekrarlayalım. İsteğe göre cevizi daha sık aralıklarla da serpebiliriz.
Not: Cevizin inceliği kendi tercihinize göre ayarlanabilir. İsterseniz rondoda incecik çekebilirsiniz. İsterseniz bıçakla iri iri kesebilirsiniz.

Son beş yufkayı da düzgün bir şekilde baklavamızın en üstüne koyalım.

 ★ Şimdi sırada baklavamızı dilimleme işlemi var.
 Bunun için kullanacağımız bıçağın keskin olmasına dikkat edelim. Önce tepsiyi ortadan ikiye sonra dörde bölecek şekilde keselim. Bu iki çizgiye paralel olacak şekilde ikişer parmak eninde şeritler halinde kesmeye devam edelim. Daha sonra tepsiyi hafifçe çevirerek kare ya da verev şekillerinde dilimleyelim.


Ev baklavamızı dilimleme işleminden sonra sıra yağını ilave etmeye geldi. 
Geniş bir tencerede tereyağını eritelim. Üzerinde biriken köpükleri tel süzgeçle alalım. Diğer bir tencerede sıvı yağı kızdıralım. Erimiş tereyağını da ekleyip soğumadan baklavanın üzerine gezdirelim.

★ Ev Baklavası Pişirme Aşaması:
Ev baklavası hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pişirme aşamasıdır. Alt katlardaki yufkaların çiğ kalmaması ve kat kat ayrılması için baklavanın ağır ateşte pişirilmesi gerekir. İmkan varsa baklava tepsisi, pasta-börek fırınına gönderilip orada pişirilirse daha iyi olur. Evde kendi fırınınızda pişirmeyi tercih ederseniz, ısı ayarını 150 dereceye getirip sık sık kontrol ederek 1,5 saat kadar bekletmeniz gerekir. Baklavanın üzerinin kızarmasını kontrol ederken ara katların da pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. 150 derecede 1,5 saat süre, baklavanın tam olarak pişmesi için idealdir.


★ Şerbetin Hazırlanışı:

Beş bardak şeker tencereye koyulur. Beş bardak su ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında çeyrek limonun suyu eklenir. Şerbetin koyulaşması için kepçeyle arada bir havalandırılır. Tam kıvamına gelmesi için 15-20 dakika kadar kaynaması gerekir.


★ Püf noktası:
Baklava şerbeti koyu kıvamda olmalıdır. Bu kıvamı anlamak için şerbetten bir kaşığın ucuyla alınır ve porselen bir tabağa damlatılır. Şerbet yayılmadan duruyorsa kıvamı gelmiş demektir.



★ Ev Baklavasının Şerbetlenmesi:
Baklavayı şerbetlemenin en doğru yolu fırından çıkar çıkmaz bu işlemin yapılmasıdır. Profesyonel baklava ustaları, baklavanın ve şerbetin her ikisinin de kaynar halde verilmesini tavsiye ederler. Ancak evde hazırlanan baklavalar için bu biraz mümkün olmayabilir. Genellikle baklava hamuru bayramdan birkaç gün önce hazırlanır ve şerbeti de arife günü ya da bayram sabahı erkenden verilir.
Bu durumda da şerbet kaynatılıp hazırlanır. Beş dakika kadar ilk kızgınlığı geçirilir. O süre içinde baklava tepsisi fırında ısıtılır. Fırından çıkarılıp şerbeti dökülür. Üzerine geniş bir tepsi kapatılıp en az 4-5 saat kadar şerbeti çekmesi beklenir.

Baklavanın yanında buz gibi limonata da iyi gider derseniz şuradan tarifini görebilirsiniz ;)
Ev yapımı limonata tarifi

Daha hafif bir tatlı tercih edersniz
 Pastane Usulü Şekerpare Tarifi ni deneyebilirsiniz 




Yorumlar

  1. Ayy elinize sağlık 😊 yapmayı çok istiyorum ama beceremem diye hiç denemedim şimdiye kadar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Aslı Hanım :) Aslında çok kolay. Mutlaka yaparsınız bence :)

      Sil

Yorum Gönder

Konuyla ilgili görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi